Ria

Verslaving

Het was een zeer zwaar traject maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb.

Ik heb vanaf 25e gebruikt, alcohol in mijn geval. Zoals menigeen begonnen als sociale drinker alleen werd bij mij de hoeveelheid die ik nodig had om sociaal te kunnen doen steeds groter. Door tegenslagen in mijn leven veranderde ik in een probleemdrinker, alleen zag ik dat nog niet zo.

Clientervaring-ria

De behandelaars waren stuk voor stuk betrokken, bekwaam en vooral zeer geduldig.

Mijn naam is Ria. Ik wil me als lid van de cliëntenraad van Changes GGZ aan jullie voorstellen en wat van mijn achtergrond vertellen. Leeftijd is in feite niet belangrijk maar in dit geval wil ik het toch benoemen. Ik ben 66 jaar en hoor ongetwijfeld bij de oudere cliënten. Waarom ik het benoem is vanwege het feit dat je nooit te oud bent om van koers te veranderen hoe sterk je gewoontes ook geworden zijn naar mate van je leeftijd.

Omdat mijn lichaam het 5 jaar geleden bijna af liet weten moest ik een keus maken of ik op deze manier door wilde gaan. Ik heb toen gekozen voor stoppen met gebruik van de een op de andere dag. In eerste instantie zonder hulp, na een half jaar ben ik meetings gaan bezoeken. Ik bleef echter heel bang voor een terugval en ik wilde graag meer weten van de oorzaak van mijn verslaving.

Via de huisarts ben ik 4 jaar geleden bij Changes terechtgekomen. Daar ik al bijna 2 jaar nuchter was het even zoeken naar het juiste traject voor mij. Tijdens de intake is hier veel ruimte voor geweest. We zijn toen tot de conclusie gekomen dat dagbehandeling voor mij het beste zou zijn. Vol goede moed ben ik dat traject ingestapt, toen nog 2 dagen per week gedurende 12 weken. Ik startte in een groep waar ik veruit de oudste was maar al snel bleek dat bij verslaving leeftijd absoluut niet belangrijk is. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en je moet meevaren om wat te bereiken.

Het was een zeer zwaar traject maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. De behandelaars waren stuk voor stuk betrokken, bekwaam en vooral zeer geduldig. Door de vertrouwde veilige omgeving is mij veel duidelijk geworden en kreeg ik de zekerheid dat ik kon leven zonder gebruik en de kwaliteit van mijn leven verbeterde aanzienlijk.
Na de dagbehandeling heb ik nog het nazorgtraject gevolgd: 1x per 2 weken in de avond. Dit nazorgtraject is door Changes gestopt onder andere vanwege financiële overwegingen. Helaas.

Tijdens dit traject ben ik gevraagd om in de cliëntenraad te gaan. Daar ik het van groot belang vind dat cliënten meekijken naar de kwaliteit van zorg heb ik hier ja op gezegd en ik zit nu twee jaar in de raad.
Wij kunnen als cliëntenraad alleen maar goed functioneren als we voldoende input krijgen van de volgers van de diverse behandelingen, klinisch zowel als ambulant. We willen graag alle feedback krijgen, positief en negatief. Hoe onbelangrijk het ook lijkt: kom ermee! Dit kan via het inloopspreekuur maar ook via de mail. Wij gaan er mee aan de slag.

Ik ben nu 5 jaar nuchter en hoop nog lang mijn steentje te kunnen bijdragen aan het welzijn van de bezoekers van de diverse behandelingen bij Changes GGZ.

Heel veel succes en sterkte bij het volgen van de behandeling en het behouden van de nieuwe koers die je hebt ingezet!!