Hoe gevaarlijk is GHB?

GHB is op meerdere manieren gevaarlijk.

  • Omdat GHB illegaal is, is er geen toezicht op de productie en dus ook geen enkele controle op de sterkte en puurheid van de geproduceerde drug. De drugs die als GHB worden verkocht bevatten vaak andere (onbekende) drugs of andere fillers, waarvan het gebruik fatale gevolgen kan hebben. Je weet niet hoeveel GHB er precies in de oplossing zit, en welke dosis ‘veilig’ is (daarbij moeten we benadrukken dat er bij GHB in feite geen ‘veilige’ dosis bestaat).
  • Het risico om te veel te nemen of een overdosis te nemen is bij GHB heel groot. Er zijn mensen overleden aan GHB. Wanneer GHB wordt gecombineerd met alcohol of andere drugs, levert dit niet alleen intensere effecten op maar ook grotere risico’s.
  • GHB is een verdovend middel. Je kunt het bewustzijn verliezen en in een diepe slaap raken waar je pas na uren uit ontwaakt – of helemaal niet meer. In die ‘GHB-slaap’ kun je ademhalingsproblemen en stuiptrekkingen krijgen. Als je moet overgeven terwijl je slaapt, kun je stikken in je eigen braaksel.
  • GHB in vloeibare vorm brengt extra risico’s met zich mee. Omdat het kleurloos, geurloos en vaak ook smaakloos is, kan het gemakkelijk in je drankje worden gedaan zonder dat je daar iets van merkt. Het verdovende effect maakt je vatbaarder voor aanranding en verkrachting. GHB kan ook geheugenverlies veroorzaken; als je wakker wordt, weet je niet wat er is gebeurd.
  • GHB kan zeer gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicijnen.
  • Na het nemen van GHB is deelname aan het verkeer (rijden) heel gevaarlijk. Niet alleen omdat het je concentratie- en reactievermogen beïnvloed, maar ook omdat je zomaar ineens in slaap kunt vallen.