Verslaving2019-05-10T16:02:52+00:00

CHANGES GGZ VERSLAVINGSZORG

AFKICKEN EN OF BEHANDELING VAN ALLE VERSLAVINGEN

Changes GGZ biedt behandelingen aan voor iedereen die problemen ervaart of verslaafd is aan: alcohol, cannabis, cocaïne, speed, GHB, MDMA, ketamine en slaap- of kalmeringsmiddelen. Ook bieden wij hulp voor gedragsverslavingen zoals: gokken, gamen en seks (i.c.m. middelen). Mocht tijdens de intakeprocedure blijken dat klinische opname noodzakelijk is, dan staat ons professionele behandelteam in Zuid-Afrika voor je klaar. Hiernaast bestaat er de mogelijkheid tot ambulante hulpverlening in onze vestiging in Breda.

BEHANDELING

Wij hebben een unieke behandeling ontwikkeld waarin cliënt en diens intrinsieke motivatie om de verslaving aan te pakken centraal staat. Volgens ons is duurzaam herstel écht mogelijk. Maar om dit te kunnen bereiken is het noodzakelijk om verder te kijken dan alleen de symptomen. Daarom besteden wij intensief aandacht aan het behandelen van gedragingen en of onderliggende problematiek zoals het leren omgaan met heftige en intense gevoelens en het vergroten van het gevoel van eigenwaarde waardoor de kans op terugval wordt geminimaliseerd.

Het doel van onze behandeling is het wegnemen van de kiem van de verslaving en een betere kwaliteit van leven te realiseren. Tijdens de behandeling stimuleren wij de talenten en positieve eigenschappen van onze cliënten. We motiveren hen tot het varen van een nieuwe koers.

WANNEER BEN IK VERSLAAFD?

Je bent verslaafd wanneer je de controle verliest over je gedrag op het moment dat je begint met het middel en/of gedraging. Je dagen worden in beslag genomen door de gedachte waar en wanneer je weer kunt gebruiken of je gedragingen tot uiting kunt brengen. Je gebruikt altijd vaker en grotere hoeveelheden dan gepland. De drang naar het middel en/of gedrag is te sterk en de verleiding te groot om te weerstaan. Je houdt je niet aan afspraken met betrekking tot je verslaving en gaat steeds meer liegen om je verslaving in stand te kunnen houden. De problemen stapelen zich op en ook al zijn de nadelen van de verslaving groter dan de voordelen, het lukt je niet om zelfstandig te stoppen. Wanneer je probeert te stoppen met gebruiken en/of je gedragsverslaving probeert te onderdrukken krijg je last van ontwenningsverschijnselen, waardoor je weer toegeeft aan je verslaving om je beter te voelen. Professionele hulp inschakelen is noodzakelijk.

MOGELIJKE PROBLEEMGEBIEDEN

 • Sociaal (gezin, partner, vrienden)

 • Dagelijks leven (werk, studie, school)

 • Isolement en eenzaamheid

 • Persoonlijkheidsproblematiek

ALCOHOLVERSLAVING

Ondanks de sociale acceptatie van alcohol, is het geestelijk en lichamelijk zeer verslavend. Als iemand gedurende zes maanden elke dag minstens acht glazen alcohol nuttigt is probleemloos stoppen niet meer mogelijk. Bij onthouding zullen er ontwenningsverschijnselen optreden zoals: trillen, transpireren en nerveuze gevoelens. Veel Nederlanders drinken dagelijks alcohol, zonder dat ze stilstaan bij de verslavende werking.

EFFECTEN VAN ALCOHOL

 • Na het drinken van alcohol wordt het direct in je bloed opgenomen. Het verwijdt je bloedvaten waardoor je lichaamstempratuur stijgt. Ook je hartslag en ademhaling gaan omhoog.

 • Door de alcohol voel je je sociaal sterker. Je praat makkelijker en je voelt je meer ontspannen. Hoe meer je drinkt hoe groter je bewustzijns- en gedragsverandering zal zijn. Je grenzen vervagen en je zal eerder dingen doen en zeggen waar je later spijt van hebt.

 • Het effect van alcohol is afhankelijk van meerdere factoren, zoals lichaamsgewicht, geslacht en hoeveel iemand heeft gegeten. Bij overmatig gebruik wordt je vergeetachtig en daalt je reactievermogen sterk, zonder dat je het zelf beseft. Je motoriek verandert en je wordt sneller emotioneel. Je zicht kan veranderen (duizeligheid, dubbelzien) en je kunt gaan braken. Blijf je ondanks al deze verschijnselen doordrinken dan kan je in een coma terecht komen. Dit wordt een alcoholvergiftiging genoemd en is levensgevaarlijk.

HOE UIT EEN ALCOHOLVERSLAVING ZICH?

 • Je bent ervan overtuigd alcohol nodig te hebben om te kunnen functioneren. Je durft niet meer onder de mensen te komen zonder eerst te hebben gedronken.

 • Je drinkt ook alcohol voordat je naar school moet of naar je werk. Steeds eerder op de dag begin je met drinken om de kater van de vorige dag te verminderen.

 • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt drinken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je voor je omgeving je verslaving verborgen wilt houden.

 • Ook al zijn de nadelen van het gebruik groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

MEER OVER ALCOHOLVERSLAVING

DRUGSVERSLAVING

DRUGSVERSLAVING DRIJFT JE TOT HET UITERSTE

Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken. Verslaafd ben je dan ook niet in één keer, de verslaving ontwikkelt zich geleidelijk. Het gebruik begint onschuldig, maar gaandeweg verlies je er steeds meer de controle over. Totdat de verslaving je leven overneemt. Op een gegeven moment herken je jezelf niet meer terug. Mensen met een verslaving zijn vaak gevoelig, oprecht en zorgzaam. Maar de verslaving heeft je veranderd en tot het uiterste gedreven. Je doet dingen die je van nature en bij je gezonde verstand nooit zou doen. Je zit in een vicieuze cirkel waar je alleen en zonder professionele hulp niet meer uitkomt.

MOGELIJKE GEVOLGEN

 • Je hebt last van slapeloosheid. Je piekert veel en hebt het gevoel gevangen te zitten in een vicieuze cirkel. Ook al zijn de nadelen van het gebruik groter dan de voordelen, stoppen lijkt geen optie.

 • Je bent onverschillig. Door het gebruik raak je steeds meer afgevlakt en ben je emotioneel helemaal uit balans.
 • Je isoleert jezelf en relaties gaan stuk. Voor je partner, familie en vrienden wil je je verslaving zoveel mogelijk verborgen houden. Je omringt je met andere mensen met dezelfde levensstijl en verwaarloost degene die echt om je geven.
 • Schommelend gewicht. Door het gebruik houdt je er een ongezonde levensstijl op na wat je gewicht beïnvloedt.

 • Je ervaart lichamelijke klachten. Zowel geestelijk als lichamelijk put je jezelf uit.

 • Je bent paranoïde. Je verliest de realiteitszin.

VERSCHILLENDE CATEGORIEËN DRUGS

Drugs zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën: verdovend, stimulerend en hallucinerend. Al valt een drug soms ook onder meerdere categorieën. XTC bijvoorbeeld is een stimulerend middel, maar kan ook hallucinerend werken.

 • Verdovende middelen: alcohol, slaap- en kalmeringsmiddelen, heroïne, GHB, opium en cannabis (wiet, hasj en marihuana).

 • Stimulerende middelen: cocaïne (coke), MDMA (XTC) en amfetamine (speed).

 • Hallucinerende middelen: LSD, paddo’s, ketamine en DMT.

MEER INFO OVER SOORTEN DRUGSVERSLAVING

GAMEVERSLAVING

Af en toe een computerspelletje spelen of surfen op het internet doen veel mensen. Het is ontspannend en internationaal gamen vergroot zelfs iemands talenkennis. Maar dit gedrag kan omslaan in een verslaving. Want tegenwoordig is het bijna overal mogelijk om online te gaan. En gamen in competitieverband verleidt iemand om steeds een level verder te komen of om nóg beter te worden. Vaak wordt er gedacht dat mensen alleen verslaafd kunnen raken aan alcohol of drugs, maar iemand kan ook verslaafd raken aan een gedrag: zoals gamen.

EFFECTEN VAN GAMEVERSLAVING

 • Je vergeet alles en iedereen om je heen als je aan het gamen bent. Door het gamen raak je in een soort roes, waardoor je kan ontsnappen aan de werkelijkheid.

 • De spanning die het gamen je geeft maakt dat je niet meer wilt stoppen.

HOE UIT EEN GAMEVERSLAVING ZICH?

 • Doordat je zo opgaat in het gamen, verwaarloos je je school en/of werk. Ook je partner, vrienden en familie zie je minder, omdat gamen voor je op de eerste plaats komt. Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht wat gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht kan veroorzaken.

 • Ook al heb je met jezelf afgesproken om maar een bepaalde afgemeten tijd te gamen, het lukt je niet om je daaraan te houden. Zo gaat het uiteindelijk ten koste van je dagelijkse leven, persoonlijke hygiëne en nachtrust.

 • Vaak moet je geld inzetten om het spel te kunnen spelen. Zo kan een gameverslaving eenvoudig leiden tot een gokverslaving.

 • Je neemt koffie, energiedrankjes of zelfs drugs om het spel langer vol te kunnen houden. Een gameverslaving kan zo leiden tot een drugsverslaving.

 • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gamen. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je voor je omgeving je gameverslaving verborgen wilt houden.

 • Ook al zijn de nadelen van het gamen groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

MEER INFO OVER GAMEVERSLAVING

GOKVERSLAVING

Een gokverslaving begint meestal als een ogenschijnlijk onschuldige avond naar het casino. Of een keer gokken op de automaat in de snackbar. Dat hoeft niet uit te monden in een verslaving en kan dienen als een vorm van ontspanning. Maar de spanning van het gokken en het wel of niet winnen van geld veroorzaakt ook een roes. Op het moment dat iemand deze roes steeds weer opnieuw wil ervaren, is gokken een verslaving geworden. Een verslaving die voor alles gaat. Voor de relatie, voor een gezonde financiële situatie, voor werk of voor school.

EFFECTEN VAN GOKVERSLAVING

 • Je vergeet alles en iedereen om je heen als je aan het gokken bent. Door het gokken raak je in een roes, waardoor je kan ontsnappen aan de werkelijkheid. De spanning van het spel en de kans om beloond te worden als je wint maken het zo verslavend. Je hersenen maken tijdens het gokken dopamine en endorfine aan, waardoor je niet meer wilt stoppen.

 • De gokverslaving kan in drie fasen worden onderverdeeld. De eerste is de winnende fase: het gokken biedt je plezier. Als je wint, zie je dat niet als toeval, maar als een prestatie. Verlies zie je als domme pech. De tweede fase is de verliezende fase: in deze fase gaat het niet meer om plezier, maar heb je de drang om het verlies terug te winnen. En de laatste is de wanhoop fase. Het gokken neemt je volledig in beslag. Het is het enige dat nog belangrijk voor je is.

HOE UIT EEN GOKVERSLAVING ZICH?

 • Doordat je zo opgaat in het gokken, verwaarloos je je school en/of werk. Ook je partner, vrienden en familie zie je minder, omdat gokken voor je op de eerste plaats komt. Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht wat gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht kan veroorzaken.

 • Ook al heb je met jezelf afgesproken om voor een bepaald, afgemeten geldbedrag te gokken, het lukt je niet om je daaraan te houden. Hierdoor kom je met een gokverslaving snel in financiële problemen met alle gevolgen van dien.

 • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gokken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je voor je omgeving je gokverslaving verborgen wilt houden.

 • Ook al zijn de nadelen van het gokken groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

MEER INFO OVER GOKVERSLAVING

MEDICIJNVERSLAVING

Medicijnen zoals slaap- en kalmeringsmiddelen worden ingezet om stress en spanningen tegen te gaan. Vaak worden ze in pilvorm voorgeschreven door een arts als iemand slaapproblemen heeft of om iemand te ondersteunen in een moeilijke periode in zijn leven. Over het algemeen zijn het benzodiazepines (benzo’s) die hier worden gebruikt: ze zorgen voor verminderde activiteiten in de hersenen en het zenuwstelsel. Deze dempende werking die stress en angstklachten tegengaat kan verslavend zijn, vooral als ze voor langere tijd worden gebruikt. Het gebruik is bedoeld voor een korte periode, en al na een aantal weken zal er gewenning plaatsvinden waardoor iemand steeds hogere dosissen moet gebruiken voor hetzelfde effect. Benzodiazepines zijn zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Als iemand na een langere periode van medicijngebruik wil stoppen zullen er ontwenningsverschijnselen optreden zoals: trillen, transpireren, hoofdpijn, slapeloosheid en nerveuze gevoelens.
Slaapmedicatie werkt minder lang dan kalmeringsmiddelen. De meest gebruikte kalmeringsmiddelen zijn: Temesta, Xanax, Seresta en Valium. De bekendste slaapmiddelen zijn: Rohypnol, Dormicum, Dalmadorm, Mogadon en Normison. Elk van deze medicijnen bevat een andere werkzame stof en dosering.

EFFECTEN VAN BENZODIAZEPINES

 • Kalmeringsmiddelen hebben een langdurige ontspannende werking. Slaapmedicatie zorgt ervoor dat je sneller in slaapt valt en doorslaapt.

 • Benzodiazepines zorgen voor verminderde activiteiten in je hersenen en zenuwstelsel wat stress en angstklachten tegengaat.

HOE UIT EEN MEDICIJNVERSLAVING ZICH?

 • Je bent ervan overtuigd medicijnen nodig te hebben om te kunnen functioneren. Je durft niet meer onder de mensen te komen zonder eerst medicijnen te hebben geslikt.

 • Door het medicijngebruik worden je emoties vlakker en ben je overdag vaker slaperig wat de kans op ongelukken vergroot.

 • Je gebruikt dagelijks medicijnen, ook al heb je verplichtingen zoals studie of werk.

 • Je hebt obsessieve gedachten over je hoeveelheid medicijnen en wanneer je deze zult gebruiken. Je verzint smoesjes voor herhaalrecepten of koopt je medicijnen op de zwarte markt. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je voor je omgeving je verslaving verborgen wilt houden.

 • Ook al zijn de nadelen van het gebruik groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

MEER INFO OVER SOORTEN MEDICIJNVERSLAVING

DIRECT CONTACT

24/7 TELEFONISCH BEREIKBAAR

HOOFDKANTOOR

  Ulvenhoutselaan 79
    4834 MD Breda
  +31(0)88 242 64 37
  +31(0)76 532 83 85
  info@changesggz.nl

HUIDIGE WACHTTIJDEN

VERSLAVING

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 6 weken wachttijd

Klinische behandeling 0 weken wachttijd

EETSTOORNISSEN

Intake binnen 4 weken

Ambulante behandeling 7 weken wachttijd

Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)

Laatste update: 19-07-'19

DUURZAAM HERSTEL

Niet alleen het clean worden van je verslaving of het op gewicht komen bij een eetstoornis zijn nodig voor duurzaam herstel. Juist onze doeltreffende behandeling gericht op de oorzaak van de verslaving of eetstoornis vergroten de kans op duurzaam herstel.

MEER WETEN OF AFSPRAAK MAKEN?

Stel hieronder je vraag, maak een afspraak voor intake of vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voer onderstaande code in:
captcha

* Ik geef toestemming voor het verwerken van de gegevens in dit formulier ten behoeve van het afhandelen van mijn vraag/verzoek.

Cookies op de website van Changes GGZ

Deze website maakt gebruik van cookies, deze zijn nodig om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren.
Door deze site te gebruiken accepteert u het gebruik van deze cookies.

Privacy Statement    |    Cookie Statement