Alcoholverslaving
Het gebruik van alcohol is in de Westerse samenleving sociaal geaccepteerd. In Nederland wordt over het algemeen niet raar opgekeken van een glas wijn bij het eten, een biertje met vrienden of iets sterkers op een feestje. Juist door deze sociale acceptatie is de lijn tussen probleemdrinken en verslaving dun. Hoewel er wordt geadviseerd om alcohol met mate te drinken en de minimale leeftijd voor alcohol omhoog is gegaan, komt alcoholverslaving veel voor. Verslavingshulp kan iemand helpen om hiervan af te komen. Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je alcoholverslaving? Neem dan contact op met ons op!
Neem contact opHandige links bij een alcoholverslaving
Oorzaken alcoholverslaving
Alcohol is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend en is tevens de meest voorkomende vorm van verslaving. Alcoholproblemen komen in alle lagen van de samenleving voor en kunnen meerdere oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn te verdelen in de categorieën erfelijkheid, invloed uit de omgeving of persoonlijke problemen, zoals een depressie. Een alcoholverslaving kan ook onschuldig ontstaan, bijvoorbeeld door een baan waarin drinken een rol speelt bij borrels en etentjes. Daarnaast maken kinderen van ouders met een alcoholverslaving grotere kans om zelf ook verslaafd te raken en is gebleken dat wanneer er gemakkelijk wordt omgegaan met alcohol in een omgeving dat kan leiden tot meer alcoholgebruik en uiteindelijk tot verslaving. Lees hier ook meer over de gevolgen van een alcoholverslaving.
Ontstaan van een alcoholverslaving
Een alcoholverslaving, of alcoholisme, ontstaat meestal geleidelijk. Een drankje voor de gezelligheid kan leiden tot frequenter gebruik en er uiteindelijk in uitmonden dat iemand niet goed meer functioneert zonder. Bij frequent gebruik van alcohol kan er tolerantie of gewenning optreden. Dat wil zeggen dat het effect van alcohol minder wordt en iemand dus meer moet drinken om aangeschoten of dronken te worden. Op deze manier kan iemand in een vicieuze cirkel terecht komen waarin steeds meer alcohol wordt genuttigd.
Als iemand met een alcoholprobleem geen passende hulp krijgt, kan dit leiden tot lichamelijk en geestelijk verval. Zoals hierboven al eerder benoemd, is de lijn tussen een verslaving en een alcoholprobleem dun. Wel is het zo dat we kunnen spreken van een verslaving wanneer iemand meer dan twee à drie alcoholconsumpties per dag drinkt óf meerdere keren per week aan het zogenaamde binge drinking, minimaal vijf glazen per gelegenheid, doet.
Omdat een alcoholverslaving de meest voorkomende verslaving is, zijn er veel hulpmiddelen waar gebruik van kan worden gemaakt. Changes GGZ biedt hulp met vrijblijvende gesprekken. Deze gesprekken leiden tot het maken van een persoonlijk plan waarin samen wordt gekeken hoe de alcoholverslaving kan worden aangepakt.
Twijfel je of ken je iemand die misschien lijdt aan een alcoholverslaving? Lees dan meer informatie over de symptomen van een alcoholverslaving.
Hulp bij een alcoholverslaving
Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een alcoholverslaving.
Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor alcohol nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.


Aanmeldprocedure
Laatste update: 14/08/2022
- Intake binnen 6 weken
- Ambulante behandeling 5 maanden wachttijd
- Klinische behandeling voor jeugd/jong volwassenen 8 weken wachttijd
- Klinische behandeling voor volwassenen 12 weken wachttijd
Laatste update: 14/08/2022
- Intake binnen 4 weken
- Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
- Klinische behandeling geen wachttijd
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
Tijd voor een nieuwe koers
Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je alcoholverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.
Wij staan je graag te woord.