24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is een alcoholverslaving?

Wat precies een normale hoeveelheid alcohol is, daar bestaan verschillende inzichten over. Zo raadt het VAD aan om niet niet meer dan 10 glazen alcohol per week te drinken en de consumptie daarvan over verschillende dagen te verspreiden. Bij een alcoholverslaving is het uitgangspunt vooral dat het “willen” drinken van alcohol verandert in het “moeten” drinken van alcohol, en je dus zelf geen controle meer hebt over je alcoholgebruik. Je kunt hierbij zowel geestelijk als lichamelijk verslaafd zijn. In de DSM-5 wordt alcoholverslaving (in de DSM een {stoornis in het gebruik van alcohol) gedefinieerd als {een problematisch patroon van alcoholgebruik dat leidt tot klinisch significante beperkingen of lijdensdruk.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Wanneer je een lange tijd structureel veel alcohol hebt gedronken, dan is de kans groot dat je geestelijk, en mogelijk ook lichamelijk verslaafd bent geraakt aan alcohol. Een alcoholverslaving voldoet aan de DSM-criteria wanneer minstens 2 van in totaal 11 criteria in het afgelopen jaar aanwezig waren.

 • Alcohol wordt vaak gebruikt in grotere hoeveelheden of langduriger dan de bedoeling was.
 • Er is een blijvende wens, of er zijn vergeefse pogingen gedaan, om het alcoholgebruik te minderen of in de hand te houden.
 • Veel tijd wordt besteed aan activiteiten die nodig zijn om aan alcoholte komen, alcohol te gebruiken of te herstellen van de effecten ervan.
 • De persoon voelt een hunkering, sterke wens of drang tot alcoholgebruik.
 • Er is sprake van terugkerend alcoholgebruik met als gevolg dat de belangrijkste rol verplichtingen niet worden nagekomen op het werk, op school of thuis.
 • Er is aanhoudend alcoholgebruik ondanks blijvende of terugkerende sociale of interpersoonlijke problemen, veroorzaakt of verergerd door de effecten van alcohol.
 • Belangrijke sociale, beroepsmatige of vrijetijdsactiviteiten zijn opgegeven of verminderd vanwege het alcoholgebruik.
 • Er is sprake van terugkerend alcoholgebruik in situaties waarin dit fysiek gevaar oplevert.
 • De persoon blijft alcohol gebruiken terwijl men weet dat er een blijvend of terugkerend lichamelijk of psychisch probleem is dat waarschijnlijk is veroorzaakt of verergerd door de alcohol.
 • Tolerantie, zoals gedefinieerd door één van de volgende kenmerken:
  • Behoefte aan een duidelijk toegenomen hoeveelheid alcohol om een intoxicatie of het gewenste effect te bereiken;
  • Een duidelijk verminderd effect bij voortgezet gebruik van dezelfde hoeveelheid alcohol
 • Ontwenningsverschijnselen, zoals blijkt uit minstens één van devolgende kenmerken:
  • Het kenmerkende onthoudingssyndroom van alcohol;
  • Alcohol wordt gebruikt om onttrekkingssymptomen te verlichten of te voorkomen.

“Mijn behandeling bij Changes GGZ was niet makkelijk en kwam op me af als een trein. Maar wat ben ik dankbaar dat ze in mij zijn blijven geloven en me een spiegel voor hielden.”

Charlotte

24 jaar

alcoholverslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een alcoholverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Hulp bij een alcoholverslaving

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt? En zoek je hulp voor jezelf of juist voor iemand anders? Bij Changes GGZ bieden we je een behandeling op maat. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek in Zuid-Afrika, de (ambulante) behandeling in Breda, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Bekijk ook onze pagina met ervaringen, als je benieuwd bent naar de verhalen van cliënten over het behandeltraject bij Changes GGZ.

Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een alcoholverslaving.

Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen, in dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.

changesggz-verblijf-zuid-afrika
behandeling-changesggz
Changes GGZ

Wachttijden

Eetstoornis

Laatste update: 07/05/2021
 • Intake binnen 10 weken
 • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
 • Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na akkoord zorgverzekeraar)
Verslaving

Laatste update: 07/05/2021
 • Intake binnen 10 weken
 • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
 • Klinische behandeling 2 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je alcoholverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage.

Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.

Heb je een geldige basisverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan gerust contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een intakegesprek.  Tijdens de intake zal bepaald worden of je ook daadwerkelijk bij ons op de juiste plek bent.

Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.

Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.