GEVOLGEN ALCOHOLVERSLAVING

Het is algemeen bekend dat het drinken van alcohol schadelijk is voor de gezondheid. Toch weten maar weinig mensen wat de precieze gevolgen zijn van alcoholisme en welke effecten en risico’s alcohol drinken met zich meedraagt.

EFFECTEN VAN ALCOHOL

 • Alcohol wordt in je bloed opgenomen. Het verwijdt je bloedvaten, laat je lichaamstemperatuur stijgen en je hartslag en ademhaling gaan omhoog.
 • Alcohol laat sociale grenzen vervagen. Je voelt je zekerder, praat gemakkelijker en ontspant. De kans is aanwezig dat je dingen doet waar je je later voor schaamt. Hoe meer je drinkt, hoe groter de gedragsverandering.
 • Bij overmatig gebruik van alcohol daalt je reactievermogen. Je motoriek verandert en je wordt emotioneler. Je kunt dubbel gaan zien, duizelig worden en gaan braken. Blijf je doordrinken dan vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging en kun je in coma raken. Dit is levensgevaarlijk.

KORTE TERMIJN RISICO’S VAN ALCOHOL

 • Een kater.

 • Braken door overmatig alcoholgebruik.

 • Slechte adem.

 • Slechte nachtrust. Alcohol beïnvloedt je REM-slaap.

 • Bewusteloos raken.

 • Black outs van het geheugen; je kunt je bepaalde aspecten niet meer herinneren.

 • Verlaging van het testosteron (een erectie of een zaadlozing krijgen wordt moeilijker).

 • Alcoholvergiftiging.

LANGE TERMIJN RISICO’S VAN ALCOHOL

Aan alcohol kleven niet alleen korte termijn risico’s. Ook op de lange termijn is alcohol schadelijk voor je lichaam.
Voorbeelden van lange termijn risico’s zijn:

 • Sociale problemen. Alcoholisten hebben vaak problemen en ruzie met vreemden, familie, vrienden, werk en soms uiteindelijk met de politie.
 • Gewicht. In alcohol zitten veel calorieën. Daarnaast remt alcohol de vetverbranding, waardoor die extra calorieën worden opgeslagen en resulteren in bijvoorbeeld een bierbuik. Als je na verloop van tijd nog meer gaat drinken, zal je vermageren. Dit komt omdat alcohol vult en je minder honger hebt. Je verwaarloost je voedingspatroon en je darmen zijn minder goed in staat om voedingsstoffen op te nemen.
 • Problemen met de lever. Door overmatig drinken kan er vetlever, alcoholhepatitis (ontstoken lever) en levercirrose (het vervangen van vernietigde levercellen door bindweefsel) ontstaan. De lever kan hiervan onherstelbaar beschadigen.
 • Maagslijmvliesontsteking. Bij maagslijmvliesontsteking heb je last van een opgeblazen gevoel, zuurbranden, maagpijn en oprispingen.
 • Problemen in de hersenen. Zenuwcellen kunnen uitlopen, waardoor ze minder goed contact met elkaar kunnen maken. Dit leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. Overmatig drankgebruik kan ook bijdragen aan vroegtijdige dementie en Korsakov.
 • Kanker. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol de kans op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker vergroot. Vrouwen hebben daarnaast een verhoogd risico op borstkanker. Als je rookt stijgt tevens de kans op lever- en dikkedarmkanker.
 • Vruchtbaarheid. Het drinken van alcohol vermindert bij zowel de man als de vrouw de vruchtbaarheid.

MEER WETEN OF AFSRPAAK MAKEN?

De gevolgen van alcoholisme of alcoholverslaving zijn serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Changes GGZ biedt hierbij uitkomst. Wil je meer weten over de gevolgen van alcohol of kunnen wij je helpen met jouw problemen? Neem dan vrijblijvend contact op

DIRECT CONTACT

24/7 TELEFONISCH BEREIKBAAR
  Ma - Vr: 8.30 - 17.00
Intake locatie
  Ulvenhoutselaan 79
    4834 MD Breda
  +31(0)88 242 64 37
  info@changesggz.nl

HUIDIGE WACHTTIJDEN

VERSLAVING

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 1 week wachttijd

Afhankelijk of er een detoxificatie geïndiceerd wordt kan de tijd afwijkend zijn van de hier gepresenteerde wachttijd

EETSTOORNISSEN

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 4 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)

Laatste update: 20-03-'20

DUURZAAM HERSTEL

Niet alleen het clean worden van je verslaving of het op gewicht komen bij een eetstoornis zijn nodig voor duurzaam herstel.

Juist onze doeltreffende behandeling gericht op de oorzaak van de verslaving of eetstoornis vergroten de kans op duurzaam herstel.

MEER WETEN OF AFSPRAAK MAKEN?

Maak een afspraak voor een intake of een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voer onderstaande code in:
captcha

* Ik geef toestemming voor het verwerken van de gegevens in dit formulier ten behoeve van het afhandelen van mijn vraag/verzoek.