24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Effecten van alcohol

Hoe meer je drinkt, hoe sterker de effecten van alcohol. Wij hebben een aantal effecten van alcohol voor je op een rij gezet.

 • Alcohol wordt in je bloed opgenomen. Het verwijdt je bloedvaten, laat je lichaamstemperatuur stijgen en je hartslag en ademhaling gaan omhoog.
 • Alcohol laat sociale grenzen vervagen. Je voelt je zekerder, praat gemakkelijker en voelt je ontspannen. Wanneer je onder invloed bent, is de kans aanwezig dat je dingen doet waar je je later voor schaamt. Hoe meer je drinkt, hoe groter de gedragsverandering.
 • Je kunt mogelijk black-outs ervaren – je kunt je bepaalde aspecten niet meer herinneren of weet niet meer wat je hebt gedaan toen je onder invloed was. Het kan zelfs voorkomen dat je een hele avond ‘vergeet’.
 • Bij overmatig gebruik van alcohol daalt je reactievermogen. Je motoriek verandert en je krijgt minder controle over je lichaam. Je wordt emotioneler. Je kunt dubbel gaan zien, duizelig worden en gaan braken. Blijf je doordrinken dan vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging en kun je in coma raken. Dit is levensgevaarlijk.

Korte termijn risico’s van alcohol

Hieronder enkele effecten van alcoholgebruik die tijdens of vlak na het drinken merkbaar kunnen zijn. Houd er rekening mee dat de effecten van alcoholgebruik per persoon kunnen verschillen. Je hoeft dus niet per se al deze effecten te ervaren.

 • Braken door overmatig alcoholgebruik.
 • Een slechte adem.
 • Een slechte nachtrust. Alcohol beïnvloedt je REM-slaap en zorgt voor wat we een ‘gefragmenteerde’ slaap noemen.
 • Bewusteloos raken.
 • Een kater.
 • Verlaging van het testosteron (een erectie of een zaadlozing krijgen wordt moeilijker).
 • Alcoholvergiftiging.

Lange termijn risico’s van alcohol

Aan alcoholgebruik kleven niet alleen korte termijn risico’s. Ook op de lange termijn is alcohol schadelijk voor je lichaam en geest. Enkele voorbeelden van lange termijn risico’s zijn:

 • Sociale problemen. Als je alcoholist bent heb je vaak problemen en ruzie met vreemden, familie, vrienden, werk en soms met de politie.
 • Studie/werk gerelateerde problemen. Het kan zijn dat je drinkt omdat je denkt dat je dan beter om kunt gaan met een (zeer) hoge werkdruk. Je dénkt dat je je zaken goed (of misschien zelfs beter) onder controle hebt als je drinkt. Maar hoe meer je drinkt, hoe slechter je zelfbeeld wordt. Dit kan leiden tot ernstige problemen met je studie of op je werk.
 • Gewicht. Alcoholhoudende dranken bevatten vaak veel calorieën. Daarnaast remt alcohol de vetverbranding, waardoor die extra calorieën worden opgeslagen. Dit kan op den duur resulteren in extra gewicht. Als je na verloop van tijd nog meer gaat drinken, zal je echter vermageren. Dit komt omdat alcohol vult en je minder eetlust krijgt. Je verwaarloost je voedingspatroon. Daarnaast zijn je darmen minder goed in staat om voedingsstoffen op te nemen.
 • Problemen met de lever. Door overmatig drinken kan er vetlever, alcoholhepatitis (ontstoken lever) en levercirrose (het vervangen van vernietigde levercellen door bindweefsel) ontstaan. De lever kan hiervan onherstelbaar beschadigen.
 • Maagslijmvliesontsteking. Bij maagslijmvliesontsteking heb je last van een opgeblazen gevoel, zuurbranden, maagpijn en oprispingen.
 • Problemen in de hersenen. Zenuwcellen kunnen uitlopen, waardoor ze minder goed contact met elkaar kunnen maken. Dit leidt tot concentratie- en geheugenproblemen. Overmatig drankgebruik kan ook bijdragen aan vroegtijdige dementie en Korsakov.
 • Kanker. Uit onderzoek is gebleken dat alcoholgebruik de kans op mond-, keel-, strottenhoofd- en slokdarmkanker vergroot. Vrouwen hebben daarnaast een verhoogd risico op borstkanker. Als je naast het drinken ook nog rookt stijgt tevens de kans op lever- en dikkedarmkanker.
 • Vruchtbaarheid. Het drinken van alcohol vermindert bij zowel de man als de vrouw de vruchtbaarheid.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een drankprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

FAQ

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage.

Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.

Heb je een geldige basisverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan gerust contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een intakegesprek.  Tijdens de intake zal bepaald worden of je ook daadwerkelijk bij ons op de juiste plek bent.

Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.

Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.