24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Korte termijn ontwenningsverschijnselen

Afkicken is nodig wanneer je lichaam afhankelijk is geworden van alcohol. Als je afkickt moet jouw lichaam wennen en zichzelf als het ware resetten. De korte termijn afkickverschijnselen komen veelal in de eerste uren of week voor. Sommige klachten, zoals slecht slapen, somberheid of een gespannen gevoel kunnen echter langer aanhouden. De korte termijn ontwenningsverschijnselen kunnen er als volgt uitzien:

Lange termijn ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen van alcohol op de lange termijn kunnen heftiger en ernstiger zijn dan die op de korte termijn. In het ergste geval kunnen ze levensgevaarlijk zijn en zal met medicijnen worden geprobeerd om deze onder controle te krijgen.

  • De trillende handen kunnen overgaan in een tremor. Een tremor ontstaat wanneer niet alleen je handen trillen, maar ook andere lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld je hoofd. Een tremor kan zo heftig worden dat het overgaat in een toeval.
  • Het krijgen van een toeval of insult. Dit is een korte periode van het verlies van bewustzijn. Een toeval of insult komt meestal voor in de eerste afkickweek en komt gelukkig niet veel voor.
  • Delirium tremens. Ook een delirium tremens komt niet vaak voor, maar kan wel gevaarlijk zijn. Het zorgt namelijk voor een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Verschijnselen steken meestal pas de kop op na 10 tot 15 jaar gestopt te zijn met overmatig drinken.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een drankprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

FAQ

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage.

Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.

Heb je een geldige basisverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan gerust contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een intakegesprek.  Tijdens de intake zal bepaald worden of je ook daadwerkelijk bij ons op de juiste plek bent.

Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.

Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.