24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Niet nakomen van afspraken
Door het gebruik van alcohol kom je vaker te laat of mis je afspraken.

Eenzaamheid
Door het gebruik van alcohol wordt een sociale kring moeilijker te onderhouden en dus ook kleiner. De eenzaamheid groeit, waardoor meer behoefte is aan alcohol.

Psychische en lichamelijke symptomen

Zoals vaker bij een verslaving is het eerste kenmerk van een alcoholverslaving ontkenning van het probleem. Daarnaast kun je als je teveel drinkt ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen. Maar ook op de lange termijn zijn er gevolgen:

Psychische symptomen

 • Je denkt dat je alcohol nodig hebt om te kunnen functioneren. Je durft niet meer naar buiten of contact te hebben met mensen zonder eerst te drinken.
 • Je drinkt om gevoelens te laten verdwijnen. Je begint steeds eerder op de dag met drinken. Je drinkt alcohol voordat je richting verplichtingen als werk, studie of school moet om de kater van de dag ervoor te verminderen.
 • Je bent obsessief bezig met de volgende keer dat je weer kunt gaan drinken. Je creëert een web van leugens om de verslaving voor je omgeving verborgen te houden.
 • Je krijgt steeds meer relationele- en familieproblemen.
  Je ziet de nadelen van het gebruik, maar toch lukt het niet om te stoppen.

Lichamelijke symptomen

 • Alcohol kan het leervermogen van jongeren aantasten. Geheugen- en concentratieproblemen liggen op de loer.
 • Alcohol tast organen aan. Zo kan het het levercirrose veroorzaken, je alvleesklier en hart beschadigen, loop je meer risico op een infarct en tast het je hersenen aan waardoor je last kunt krijgen van geheugenverlies, vroegtijdige dementie en Korsakov.
 • Je vergroot je kans op kanker. Strottenhoofd, slokdarm, keel en mondkanker worden vaak veroorzaakt door alcohol.
 • Voedingsstoffen kunnen niet meer goed worden opgenomen, omdat alcohol de maagwand aantast.
 • Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot psychoses.

Vermoed je dat je een alcoholverslaving hebt?

Het is meestal niet makkelijk om toe te geven dat je een drankprobleem hebt. Maar alcoholisme gaat gepaard met serieuze problemen, die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Gelukkig sta je er niet alleen voor; Changes GGZ is er voor je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een behandeling? Of heb je hulp nodig met de problemen die veroorzaakt worden door je drankgebruik? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

FAQ

Wij bieden tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dat wil zeggen dat een behandeling gewoon binnen het basispakket valt. Het door de zorgverzekeraar vastgestelde eigen risico zal, mits dit nog niet gebruikt is, wel door jou voldaan moeten worden. Je wordt wel altijd vooraf geïnformeerd over de hoogte van de eigen bijdrage.

Let op: Bij een klinische behandeling in Zuid-Afrika zullen de ticket kosten voor eigen rekening komen.

Heb je een geldige basisverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan gerust contact met ons op. We maken dan graag een afspraak met je voor een intakegesprek.  Tijdens de intake zal bepaald worden of je ook daadwerkelijk bij ons op de juiste plek bent.

Er bestaat geen minimaal aantal drankjes om aan de definitie van alcoholverslaafd te voldoen. We spreken van een alcoholverslaving wanneer het drankgebruik problematisch wordt en iemand een fysieke of psychologische drang naar alcohol heeft, in de zin dat functioneren eigenlijk alleen nog onder invloed mogelijk is.

Je denkt misschien dat je niet voldoet aan het stereotype alcoholverslaafde. Je bent nog nooit dakloos geweest? Je hebt nog nooit geld gestolen om alcohol te kunnen kopen? Je bent nooit gepakt voor rijden onder invloed? Je hebt een baan? Dan kun je niet echt alcoholverslaafd zijn, toch? Alcoholisme kan veel verschillende vormen aannemen. Stereotypes geven dan ook geen accuraat beeld van de alcoholverslaafden in onze maatschappij.