Cannabisverslaving
Cannabis is een verzamelnaam voor een softdrug die wordt gewonnen uit de hennepplant. Uit deze plant worden hasj, wiet en marihuana gewonnen. Hasj ontstaat uit het hars van de toppen en wiet en marihuana uit de gedroogde bloemtoppen. Alle vormen bevatten echter de werkzame stof delta-9-tetrahydrocannabinol wat wordt afgekort als THC. Bij het roken van cannabis wordt THC via de longen in het bloed opgenomen waarna het in de hersenen terechtkomt. THC zorgt voor het ‘stoned’ of ‘high’ effect van hasj en wiet. Daarnaast zorgt THC ervoor dat het suiker in je bloed wordt afgebroken, hierdoor krijg je honger. Deze stof is dus ook verantwoordelijk voor de vreet- en lachkicks. Door het gedoogbeleid is cannabis in Nederland legaal en komen veel mensen er in hun leven mee in aanraking. Cannabis kun je roken, drinken of eten in bijvoorbeeld een spacecake of hasjbonbon. Het roken van hasj of wiet wordt blowen genoemd. Wiet en hasj worden beiden vaak als niet gevaarlijk gezien. Maar ondanks de status van softdrug, is cannabis wel degelijk zeer verslavend.
Handige links bij een cannabisverslaving
Wat is een cannabisverslaving?
Een cannabisverslaving is een verslaving aan hasj of wiet. In Nederland komt dit type verslaving vaak voor. Er zijn veel mensen die elke dag blowen, zonder dat zij zich beseffen dat cannabis een verslavende werking heeft. Het maakt geestelijk afhankelijk en je bouwt snel een tolerantie op door structureel gebruik. Door die tolerantie krijg je een groeiende behoefte en moet je meer gaan gebruiken om dezelfde roes te bereiken. Daarnaast wordt cannabis steeds sterker. Elke verslaving begint met af en toe gebruiken, maar voordat je het weet rook je meerdere joints per dag.
De achtergrond of oorzaak van een cannabisverslaving kan van persoon tot persoon verschillen. Veel mensen komen er in hun (jonge) tienerjaren voor het eerst bewust mee in aanraking. Een verslaving kan ontstaan uit groepsdruk, de gemakkelijke verkrijgbaarheid en iemands omgeving. Het begint vaak met hier en daar een hijs, maar kan doorslaan in elke dag blowen. Een verslaving ligt dan op de loer.
Wanneer ben je verslaafd aan cannabis?
Wanneer cannabis een steeds grotere rol in je leven gaat spelen en je gebruikt het bijvoorbeeld om je beter te voelen, of spanning of stress te minderen, dan kan het zijn dat je verslaafd bent. In de meeste gevallen betekent dit dat je dit enkele malen per week of dagelijks gebruikt en sterke trek ervaart. Je ervaart met name een trek wanneer de stof je lichaam verlaat. De ‘craving’ of hunkering kan zo heftig worden, dat je zelfs ontwenningsverschijnselen zoals zweten, trillen of misselijkheid kan ervaren. Als het je niet lukt om zelf te minderen met blowen, dan duidt dit vaak ook op een verslaving. Blowen is dan een gewoonte geworden. Het kan lastig zijn om een cannabisverslaving te herkennen. Bij een diagnose van verslaving wordt gekeken naar zowel lichamelijke als geestelijke symptomen.
Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een cannabisverslaving.
Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname in de afkickkliniek nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of tijdelijk in onze verslavingskliniek in Weert wordt opgenomen. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.

Hulp bij een cannabisverslaving?
Vermoed je dat je een cannabisverslaving hebt? En zoek je hulp voor jezelf of juist voor iemand anders? Een cannabisverslaving kan serieuze gevolgen hebben die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Bij Changes GGZ bieden we je een behandeling op maat. Neem gerust contact met ons op. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek in Weert of Zuid-Afrika, de (ambulante) behandeling in Breda, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Bekijk ook onze pagina met ervaringen, als je benieuwd bent naar de verhalen van cliënten over het behandeltraject bij Changes GGZ.