24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Stoppen met cannabis

Willen stoppen met cannabisgebruik kan met verschillende factoren te maken hebben. Zo kan de omgeving een rol spelen, werk of zijn er persoonlijke omstandigheden die ervoor zorgen dat iemand de knoop doorhakt. Stoppen met cannabis kan door de verslavende werking moeilijk zijn, helemaal wanneer iemand afhankelijk is geworden in het dagelijks bestaan. Om daadwerkelijk het probleem aan te pakken, zal eerst door de ontkenningsfase worden gebroken en moet iemand hulp willen aanvaarden; afkicken hoef je niet alleen te doorstaan. In de eerste periode van het afkicken, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan die een terugval triggeren.

Korte termijn afkickverschijnselen

Wanneer iemand heeft besloten te stoppen, begint het afkickproces. In deze periode kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. De hevigheid hangt af van factoren als aanleg, gevoeligheid en de zwaarte van de verslaving. Cannabis heeft in tegenstelling tot harddrugs minder zware afkickverschijnselen en is ook minder gevaarlijk. De meeste afkickverschijnselen gaan binnen een week over. De korte termijn afkickverschijnselen zijn:

Lange termijn afkickverschijnselen

Naast de korte termijn afkickverschijnselen, zijn er ook lange termijn verschijnselen die langer aanhouden.
Dit kunnen zijn:

 • Heftige dromen
 • Schommelingen in gewicht
 • Vermoeidheid

Stoppen met cannabis is door de afkickverschijnselen niet altijd makkelijk. Met de juiste hulp en begeleiding kan het afkicken minder intens zijn en kun je minder last hebben van de verschijnselen. Zodra je door de ontwenningsverschijnselen heen bent, zul je zien dat je je snel beter en helderder voelt. Wees ook niet te streng voor jezelf als je een terugval krijgt. Praat erover en zoek hulp. Zo voorkom je een zware terugval en is definitief stoppen een stap dichterbij.

Vermoed je dat je een cannabisverslaving hebt?

Het is doorgaans niet makkelijk om toe te geven dat je verslaafd bent aan blowen. Maar langdurig en/of veel blowen kan ernstige gevolgen. Deze gevolgen beperken zich niet alleen tot je gezondheid, maar hebben invloed alle aspecten van je leven. Het maakt niet uit of je nu denkt een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid te hebben; wij kunnen je helpen om ervan af te komen! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een behandeling? Neem gerust contact op met Changes GGZ; dit is geheel vrijblijvend.

FAQ

Het kan voorkomen dat we toch afzien van een behandeling. Dit gebeurt wanneer er sprake is van zogeheten contra-indicaties:

 • Je bent jonger dan 18 jaar;
 • Er is sprake psychiatrische problematiek die op de voorgrond staat, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
 • Er is sprake een verstandelijke beperking;
 • Er is sprake van dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag als gevolg van een verstoorde agressieregulatie;
 • Je bent zelf niet gemotiveerd om iets aan je verslaving te doen.

Ja, dat kan. Ongeveer 1 op de 10 cannabisgebruikers raakt verslaafd.

Cannabis staat niet bekend als een drug waarbij sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Toch kun je mogelijk lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slapeloosheid, een gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. Deze klachten verdwijnen geleidelijk.

Cannabisverslaving is vooral een geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat je een dringend verlangen naar de drug voelt en je je eigenlijk niet goed voelt als je niet gebruikt.

De mensen die bekend zijn met de signalen van cannabisgebruik, kunnen het vaak wel degelijk zien als je gebruikt hebt. De meest voorkomende signalen zijn:

 • Rode, bloeddoorlopen ogen;
 • Lachkicks;
 • Verwarring;
 • Van de hak op de tak springen, geen (logisch) gesprek kunnen voeren;
 • ‘Munchies’ en vreetbuien;
 • Gebrek aan energie en/of motivatie;
 • Paranoia of paniekgevoelens;
 • Een slechte coördinatie;
 • Een vertraagd reactievermogen;
 • Anders dan de meeste drugs heeft cannabis een zeer doordringende geur die vaak blijft hangen in kleding, beddengoed, meubilair en haar. Het is voor anderen vaak ook te ruiken als je cannabis hebt gebruikt.

Voor zover bekend heeft nog nooit iemand een fatale overdosis cannabis genomen. Dat betekent echter niet dat cannabis ongevaarlijk is. Je kunt namelijk wel een slechte reactie krijgen als je te veel cannabis gebruikt. Dit kan zich uiten in extreme verwarring, angst, paranoia en paniek. Je kunt een hoge bloeddruk ervaren, evenals hartkloppingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Ook kun je erg misselijk worden en overgeven. Een fatale overdosis is dus onwaarschijnlijk, echter leiden de reacties op overmatig cannabisgebruik soms wel indirect tot onbedoelde verwondingen met fatale afloop, zoals verkeersongelukken of vallen.