Korte termijn ontwenningsverschijnselen

Wanneer iemand heeft besloten te stoppen, begint het afkickproces. In deze periode kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. De hevigheid hangt af van factoren als aanleg, gevoeligheid en de zwaarte van de verslaving. Cannabis (wiet, hasj of marihuana) heeft in tegenstelling tot harddrugs minder zware en minder gevaarlijke afkickverschijnselen. De meeste afkickverschijnselen van blowen gaan binnen een week over. De korte termijn afkickverschijnselen zijn:

 

  • Trillen
  • Een gespannen gevoel, zowel lichamelijk als geestelijk
  • Zweten
  • Slapeloosheid
  • Je voelt je zwak en misselijk
  • Angstgevoelens
  • Woedeaanvallen of zelfs agressie

Lange termijn ontwenningsverschijnselen

Naast de korte termijn afkickverschijnselen, zijn er ook lange termijn verschijnselen die langer aanhouden, zoals: 

  • Heftige dromen
  • Schommelingen in gewicht
  • Vermoeidheid

Stoppen met cannabis is door de afkickverschijnselen niet altijd makkelijk. Met de juiste hulp en begeleiding kan het afkicken minder intens zijn en kun je minder last hebben van de verschijnselen. Zodra je door de ontwenningsverschijnselen heen bent, zul je zien dat je je snel beter en helderder voelt. Wees ook niet te streng voor jezelf als je een terugval krijgt. Praat erover en zoek hulp. Zo voorkom je een zware terugval en is definitief stoppen een stap dichterbij.

Ontwenning van cannabis bij Changes GGZ  

Een cannabisverslaving kan serieuze problemen opleveren die vragen om een gespecialiseerde aanpak. Vermoed je dat je een probleem met cannabis hebt? Bij Changes GGZ behandelen we onder andere een verslaving aan wiet, hasj of marihuana. Meestal is het noodzakelijk dat je lichaam voor de start van een behandeling vrij is van verslavende middelen. Abrupt stoppen als je verslaafd bent aan middelen kan veel problemen met zich meebrengen. Als we samen besluiten dat je eerst lichamelijk moet afkicken dan word je tijdens “het detoxen” ondersteund door een deskundig medisch team van verslavingsartsen en verpleegkundig specialisten. Zij staan 24 uur per dag voor je klaar, en indien nodig kan medicatie toegediend worden om je ontwenningsverschijnselen tot een minimum te beperken. 

Meer informatie over ontwennen bij Changes GGZ 

Een cannabisverslaving  kan serieuze gevolgen hebben. Helaas zijn de symptomen van een verslaving niet altijd makkelijk te herkennen. Vermoed je dat je een cannabisverslaving hebt? Bij Changes GGZ kunnen we je mogelijk behandelen. Als je graag meer informatie wilt dan kun je uiteraard altijd vrijblijvend telefonisch contact met ons opnemen. We vertellen je dan meer over een opname in onze afkickkliniek, de (ambulante) behandeling, onze psychotherapeutische behandeling volgens het 12 stappenplan en eventuele wachttijden en vergoeding. Om bij ons in behandeling te kunnen gaan, heb je een verwijzing nodig van je huisarts.