Stoppen met cannabis

Willen stoppen met cannabisgebruik kan met verschillende factoren te maken hebben. Zo kan de omgeving een rol spelen, werk of zijn er persoonlijke omstandigheden die ervoor zorgen dat iemand de knoop doorhakt. Stoppen met cannabis kan door de verslavende werking moeilijk zijn, helemaal wanneer iemand afhankelijk is geworden in het dagelijks bestaan. Om daadwerkelijk het probleem aan te pakken, zal eerst door de ontkenningsfase worden gebroken en moet iemand hulp willen aanvaarden; afkicken hoef je niet alleen te doorstaan. In de eerste periode van het afkicken, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan die een terugval triggeren.

Korte termijn afkickverschijnselen

Wanneer iemand heeft besloten te stoppen, begint het afkickproces. In deze periode kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan. De hevigheid hangt af van factoren als aanleg, gevoeligheid en de zwaarte van de verslaving. Cannabis heeft in tegenstelling tot harddrugs minder zware afkickverschijnselen en is ook minder gevaarlijk. De meeste afkickverschijnselen gaan binnen een week over. De korte termijn afkickverschijnselen zijn:

Lange termijn afkickverschijnselen

Naast de korte termijn afkickverschijnselen, zijn er ook lange termijn verschijnselen die langer aanhouden.
Dit kunnen zijn:

  • Heftige dromen
  • Schommelingen in gewicht
  • Vermoeidheid

Stoppen met cannabis is door de afkickverschijnselen niet altijd makkelijk. Met de juiste hulp en begeleiding kan het afkicken minder intens zijn en kun je minder last hebben van de verschijnselen. Zodra je door de ontwenningsverschijnselen heen bent, zul je zien dat je je snel beter en helderder voelt. Wees ook niet te streng voor jezelf als je een terugval krijgt. Praat erover en zoek hulp. Zo voorkom je een zware terugval en is definitief stoppen een stap dichterbij.

Vermoed je dat je een cannabisverslaving hebt?

Het is doorgaans niet makkelijk om toe te geven dat je verslaafd bent aan blowen. Maar langdurig en/of veel blowen kan ernstige gevolgen. Deze gevolgen beperken zich niet alleen tot je gezondheid, maar hebben invloed alle aspecten van je leven. Het maakt niet uit of je nu denkt een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid te hebben; wij kunnen je helpen om ervan af te komen! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een behandeling? Neem gerust contact op met Changes GGZ; dit is geheel vrijblijvend.