Symptomen cannabisverslaving
Het gebruik van cannabis heeft invloed op je lichaam. Het creëert vaak een ontspannen en vrolijk gevoel. Je begint met een hijs, maar dit kan zich ontwikkelen in het roken van meerdere joints per dag en op een gegeven moment kun je niet meer zonder. We spreken dan van een van een cannabisverslaving.
Handige links bij een cannabisverslaving
Effecten van cannabis
Voordat er wordt gekeken naar de symptomen van een cannabisverslaving, is het belangrijk te begrijpen wat de effecten van cannabis zijn en wat cannabis met je lichaam doet.
- Je krijgt een droge mond
- De kleur van je oogwit wordt roder.
- Je hartslag gaat omhoog.
- Je krijgt last van vreetkicks.
- Het stimuleert je fantasie en creativiteit.
- Je ontsnapt even aan de werkelijkheid door de verdovende werking.
- Je bent ontspannen, vrolijk en opgewekt.
- Je voelt minder remmen.
- Je zintuigen werken intenser.
- Misselijkheid
- Verhoogde seksdrive
Psychische kenmerken
Het herkennen van een cannabisverslaving is van belang als je wilt stoppen. Het uit zich op de volgende manieren:
- Je bent afhankelijk. Je denkt dat je zonder cannabis minder functioneert.
- Je bent obsessief bezig met wanneer je weer kunt gebruiken. Je kunt daarnaast vastzitten in een web van leugens, omdat je je verslaving verborgen wil houden.
- Het lukt je niet om zelfstandig te stoppen, terwijl je je dat wel hebt voorgenomen.
- Je blowt meer dan je wilt. Je hebt er last van.
- Je hebt weinig motivatie om iets anders te ondernemen en weinig interesse in de omgeving.
- Je hebt problemen met concentreren.
- Je hebt problemen met je geheugen.
Lichamelijke kenmerken
De symptomen een blowverslaving hebben niet alleen invloed op je psyche. Ook je lichaam kan hier hinder van ondervinden. Je kunt last krijgen van het volgende:
- Longklachten. Bij blowen rook je over je longen, waardoor je je longen vervuilt.
- Slapeloosheid. Je hebt het idee dat je zonder blowen niet kunt slapen. Je voelt je
- ziek, zwak, angstig of gespannen als je niet gebruikt.
Denk je dat je een cannabisverslaving hebt?
Het is doorgaans niet makkelijk om toe te geven dat je verslaafd bent aan blowen. Maar langdurig en/of veel blowen kan ernstige gevolgen. Deze gevolgen beperken zich niet alleen tot je gezondheid, maar hebben invloed alle aspecten van je leven. Het maakt niet uit of je nu denkt een geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid te hebben; wij kunnen je helpen om ervan af te komen! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een behandeling? Neem gerust contact op met Changes GGZ; dit is geheel vrijblijvend.
FAQ
Het kan voorkomen dat we toch afzien van een behandeling. Dit gebeurt wanneer er sprake is van zogeheten contra-indicaties:
- Je bent jonger dan 18 jaar;
- Er is sprake psychiatrische problematiek die op de voorgrond staat, zoals schizofrenie, actuele suïcidaliteit of psychoses;
- Er is sprake een verstandelijke beperking;
- Er is sprake van dreigend of daadwerkelijk gewelddadig gedrag als gevolg van een verstoorde agressieregulatie;
- Je bent zelf niet gemotiveerd om iets aan je verslaving te doen.
Ja, dat kan. Ongeveer 1 op de 10 cannabisgebruikers raakt verslaafd.
Cannabis staat niet bekend als een drug waarbij sprake is van lichamelijke afhankelijkheid. Toch kun je mogelijk lichamelijke ontwenningsverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan rusteloosheid, slapeloosheid, een gebrek aan eetlust en prikkelbaarheid. Deze klachten verdwijnen geleidelijk.
Cannabisverslaving is vooral een geestelijke afhankelijkheid. Dat betekent dat je een dringend verlangen naar de drug voelt en je je eigenlijk niet goed voelt als je niet gebruikt.
De mensen die bekend zijn met de signalen van cannabisgebruik, kunnen het vaak wel degelijk zien als je gebruikt hebt. De meest voorkomende signalen zijn:
- Rode, bloeddoorlopen ogen;
- Lachkicks;
- Verwarring;
- Van de hak op de tak springen, geen (logisch) gesprek kunnen voeren;
- ‘Munchies’ en vreetbuien;
- Gebrek aan energie en/of motivatie;
- Paranoia of paniekgevoelens;
- Een slechte coördinatie;
- Een vertraagd reactievermogen;
- Anders dan de meeste drugs heeft cannabis een zeer doordringende geur die vaak blijft hangen in kleding, beddengoed, meubilair en haar. Het is voor anderen vaak ook te ruiken als je cannabis hebt gebruikt.
Voor zover bekend heeft nog nooit iemand een fatale overdosis cannabis genomen. Dat betekent echter niet dat cannabis ongevaarlijk is. Je kunt namelijk wel een slechte reactie krijgen als je te veel cannabis gebruikt. Dit kan zich uiten in extreme verwarring, angst, paranoia en paniek. Je kunt een hoge bloeddruk ervaren, evenals hartkloppingen, waandenkbeelden en hallucinaties. Ook kun je erg misselijk worden en overgeven. Een fatale overdosis is dus onwaarschijnlijk, echter leiden de reacties op overmatig cannabisgebruik soms wel indirect tot onbedoelde verwondingen met fatale afloop, zoals verkeersongelukken of vallen.