24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Stoppen met cocaïne

Beginnen met afkicken van cocaïne is voor veel mensen moeilijk. Ten eerste zitten veel mensen vast in de ontkenningsfase. Zij moeten eerst zelf inzien dat ze een probleem hebben, want dan is verslavingshulp het effectiefst. Vaak is het moeilijk om uit de ontkenningsfase te komen. Cocaïne geeft hen tijdelijk een goed gevoel over zichzelf. Ze denken dat ze hun gebruik onder controle hebben, totdat de roes verdwijnt en de neerslachtige gedachten de kop opsteken. Het vraagt moed om op dat punt de consequenties onder ogen te komen in plaats van grijpen naar cocaïne. Ontwenningsverschijnselen zullen de kop op steken. Professionele begeleiding is essentieel, want ontwenningsverschijnselen kunnen levensbedreigend zijn.

 

Starten met het behandelen van een cocaïneverslaving

Het behandelen van een cocaïneverslaving gaat niet zonder slag of stoot. De ontwenningsverschijnselen kunnen hevig en zelfs levensbedreigend zijn. Gelukkig is er gespecialiseerde verslavingshulp die je kan helpen om te stoppen. Changes GGZ biedt behandelingen aan met ervaren specialisten uit de verslavingszorg. Om de onderliggende oorzaken te identificeren zullen zij samen met jou je verslaving bekijken. Veel van onze specialisten zijn ervaringsdeskundigen; zij begrijpen jou en waar jij doorheen gaat. Ze doen er met jou alles aan om jou te helpen bij een blijvend herstel.

Zoals elk mens uniek is, is ook elke situatie uniek. Dat maakt dat we persoonlijke trajecten ontwikkelen. Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen wat jou het beste helpt om van je verslaving te herstellen. Het kan zijn dat ambulante hulp voldoende is, maar een kliniekopname kan ook uitkomst bieden.

Denk je dat je een cocaïneverslaving hebt?

Cocaïnegebruik kan ernstige (en mogelijk fatale) consequenties hebben. Als je het vermoeden hebt dat je verslaafd bent aan cocaïne, is de eerste stap het erkennen van je verslaving. Met de volgende stappen kunnen wij je helpen. Neem gerust contact met ons op als je behoefte hebt aan meer informatie. Dit is geheel vrijblijvend.

FAQ

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de zogeheten tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit valt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Als je je eigen risico nog niet (volledig) gebruikt hebt, kan het zijn dat je hier wel een eigen bijdrage voor moet betalen. Je zorgverzekeraar kan je hier altijd vooraf over informeren.

Let op: Wanneer we kiezen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika, zijn de kosten van de vlucht voor jouw rekening.

Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. We plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.

Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis cocaïne te nemen. Dit kan voorkomen wanneer je te veel cocaïne hebt genomen. Het gebruik van cocaïne in combinatie met andere drugs of alcohol verhoogt het risico op een overdosis.

Een overdosis kan fataal zijn. Zelfs het eerste gebruik kan al dodelijke gevolgen hebben. Wanneer het vermoeden bestaat dat jij of iemand anders een overdosis heeft genomen, is het van levensbelang om meteen hulp te zoeken.

Enkele symptomen die zich kunnen voordoen bij een cocaïne overdosis zijn:

 • Trillen;
 • Zweten;
 • Verwarring;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Extreme agitatie;
 • Hallucinaties;
 • Epileptische aanval.

Cocaïne wordt meestal verkocht als een wit poeder en staat ook wel bekend als coke, snow, dust, Charlie of blow. Cocaïne kan op meerdere manieren gebruikt worden, namelijk door:

 • Het poeder op te snuiven;
 • Het poeder op het tandvlees te smeren;
 • Het te roken (‘freebase’ of ‘crack’);
 • Het oraal in te nemen;
 • Het poeder op te lossen en het in een ader te injecteren;
 • Cocaïne wordt ook wel gemengd met andere drugs, zoals heroïne, waarna het wordt geïnjecteerd. Deze methode wordt speedballing genoemd.