GHB VERSLAVING

GHB is een afkorting voor gammahydroxyboterzuur en valt in de categorie harddrugs. Het is vaak een geurloze, transparante vloeistof die heftig van smaak is. Het wordt daarom vaak in combinatie met frisdrank genomen. GHB wordt vaak in een reageerbuisje geschonken om de dosering te bepalen; door een paar druppels te veel kan iemand als buiten bewustzijn raken. De drug wordt meestal in de uitgaansscene en op festivals gebruikt, maar ook in huis. Het veroorzaakt een ontspannen en opgewekte stemming en vermindert remmingen. GHB kan iemand zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk maken.

ACHTERGROND GHB

Gammahydroxyboterzuur is in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Deze stroperige vloeistof werd vroeger als narcosemiddel gebruikt, maar ging uit roulatie door de moeilijke dosering. GHB kwam op in de jaren ‘90 en werd gezien als een onschuldige partydrug. Het gebruik ervan werd steeds populairder, met name in de fetisj en homoscene door de lustopwekkende werking. Waar men eerder dacht dat het ging om een onschuldige drug, werd snel duidelijk dat dit niet het geval was. Door de populariteit van de drug en het groeiend aantal overdosissen moesten steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast draagt het een enorm verslavingsrisico. Sinds 2012 is GHB officieel een harddrug en valt het onder de opiumwet samen met cocaïne, amfetamine, XTC, heroïne en lsd.

OVER EEN GHB VERSLAVING

GHB is een extreem verslavende drug. De eerste keren gaat het samen met een aangename roes. De werking houdt ongeveer drie uur aan, waardoor er frequent gebruik van kan worden gemaakt. Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze verslaafd zijn. Toch kun je al binnen twee weken verslaafd raken en afhankelijk worden. GHB is goedkoop en kan zelf worden gemaakt, waardoor er gemakkelijk aan te komen is. Wanneer iemand verslaafd is, is veilig afkicken alleen mogelijk in een kliniek.

Jasper, 29 jaar.

GHB-verslaving

“ik heb weer grip op mijn leven”

Wat er met uitgaan in is geslopen was uiteindelijk een fysieke verslaving geworden welke 3 jaar lang mijn hele leven heeft beheerst.

ONTSTAAN GHB VERSLAVING

Een verslaving wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals genen, sociale elementen of psychologische elementen. Vaak wordt het voor het eerst genomen tijdens het uitgaan of op een festival. GHB werkt binnen 15 tot 30 minuten en veroorzaakt een roes van drie tot vier uur. In die roes heb je minder last hebt van remmingen. Je wordt overmoediger, praat meer en het wekt lustgevoelens op. Veel mensen hebben niet door dat heel snel verslavend is.

BIJNAMEN GHB

 • Rape drug

 • G og G’tje

 • Vloeibare XTC

 • G-Force
 • Gap od gab
 • Gea
 • Geebee

 • Soep
 • Buisje
 • Flesje
 • Flügel
 • Doppie

BEHANDELING GHB-VERSLAVING BIJ CHANGES GGZ

Op eigen kracht stoppen met GHB wordt sterk afgeraden, omdat de ontwenningsverschijnselen levensbedreigend kunnen zijn. Changes GGZ biedt hulp met vrijblijvende gesprekken en contact. Deze gesprekken helpen bij het maken van een persoonlijk plan waarin we samen kijken hoe de verslaving kan worden verholpen.

Twijfel je of ken je iemand die misschien lijdt aan een GHB verslaving? De volgende informatie kan je uitkomst bieden:

Bel ons direct: 088-2426437. Wij staan je graag te woord.

DIRECT CONTACT

24/7 TELEFONISCH BEREIKBAAR

HOOFDKANTOOR

  Ulvenhoutselaan 79
    4834 MD Breda
  +31(0)88 242 64 37
  info@changesggz.nl

HUIDIGE WACHTTIJDEN

VERSLAVING

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 1 week wachttijd

Afhankelijk of er een detoxificatie geïndiceerd wordt kan de tijd afwijkend zijn van de hier gepresenteerde wachttijd

EETSTOORNISSEN

Intake binnen 1 week

Ambulante behandeling 4 weken wachttijd

Klinische behandeling 4 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)

Laatste update: 20-03-'20

DUURZAAM HERSTEL

Niet alleen het clean worden van je verslaving of het op gewicht komen bij een eetstoornis zijn nodig voor duurzaam herstel. Juist onze doeltreffende behandeling gericht op de oorzaak van de verslaving of eetstoornis vergroten de kans op duurzaam herstel.

MEER WETEN OF AFSPRAAK MAKEN?

Stel hieronder je vraag, maak een afspraak voor intake of vrijblijvend kennismakingsgesprek

Voer onderstaande code in:
captcha

* Ik geef toestemming voor het verwerken van de gegevens in dit formulier ten behoeve van het afhandelen van mijn vraag/verzoek.