24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wanneer spreken we van een gameverslaving?

Hoewel er op dit moment nog geen officiële definitie bestaat voor wanneer iemand gameverslaafd is, schatten experts dat er enkele tienduizenden mensen een vorm van een gameverslaving hebben. We spreken van een gameverslaving wanneer je obsessief bezig bent met gamen en ondertussen jezelf, je werk of je studie verwaarloost. Als je verslaafd bent aan gamen heb je weinig of zelfs geen controle meer over je speelgedrag. Als je probeert te stoppen met gamen kun je, net als bij andere verslavingen, last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Die kunnen het nog lastiger maken om te voorkomen dat je toch weer naar de controller grijpt.

Lukt het je niet meer om te stoppen met gamen? Heb je behoefte aan professionele hulp bij jouw gameverslaving?

Maak eens vrijblijvend een afspraak bij ons. Samen helpen we je hier doorheen.

Ben ik verslaafd aan gamen?

De symptomen van een gameverslaving kunnen zich bij jou op andere manieren uiten dan bij anderen. Toch zien we vaak veel overeenkomsten. Als je kampt met een gameverslaving, vergeet je alles en iedereen om je heen tijdens het gamen. Je komt in een soort roes terecht en raakt je besef van tijd kwijt. Doordat je zo opgaat in het gamen, verwaarloos je je school, je studie en/of werk. Gamen komt op de eerste plaats te staan en je ziet je partner, vrienden en familie steeds minder. Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht, wat gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht kan veroorzaken. Op een gegeven moment gaat het gamen ook ten koste van je dagelijkse leven, je persoonlijke hygiëne en je nachtrust. Doordat je urenlang in dezelfde houding achter de computer zit, kun je rugklachten en RSI ontwikkelen. Ook overgewicht kan een gevolg zijn van het vele gamen. Je neemt cafeïne houdende drankjes om langer door te kunnen gaan, en wanneer dat niet genoeg meer is kun je ook drugs gaan nemen. Zo kan een gameverslaving leiden tot een drugsverslaving. Je weet dat de nadelen van je gameverslaving groter zijn dan de voordelen. Toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Mijn familie kwam met de optie om mijzelf bij Changes GGZ te laten behandelen. Dit is zeker niet zonder horten en stoten gegaan, maar wat ben ik blij dat ik de keus gemaakt heb. Nu ben ik gaan studeren en begin weer een echt sociaal leven op te bouwen. Het is nog steeds niet altijd even makkelijk, maar terug naar een donkere kamer met alleen computers is voor mij geen optie meer!

Karel

gameverslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een gameverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Hulp bij gameverslaving,

stoppen met gamen

Ben jij zo vaak bezig met gamen dat je school, studie, werk en/of sociale leven eronder te leiden hebben? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Maar je hoeft je problemen niet in je eentje aan te pakken; bij Changes GGZ doen we het samen. Onze specialisten hebben een ruime ervaring in de verslavingszorg en een deel van hen is bovendien ervaringsdeskundige. Dat betekent dat ze als geen ander weten wat jij nu meemaakt. Ook jij kunt jouw gameverslaving overwinnen.

Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan meer informatie met betrekking tot een behandeling voor gameverslaving? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 088-2426437 of stuur een mailtje naar info@changesggz.nl. Dit is geheel vrijblijvend

behandeling-changesggz
Changes GGZ

Wachttijden

Eetstoornis

Laatste update: 07/05/2021
 • Intake binnen 10 weken
 • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
 • Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na akkoord zorgverzekeraar)
Verslaving

Laatste update: 07/05/2021
 • Intake binnen 10 weken
 • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
 • Klinische behandeling 2 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je gameverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

Hieronder hebben we een aantal vragen met betrekking tot gamegedrag op een rijtje gezet. Kun je 2 of meer vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de kans groot dat je gameverslaafd bent.

 • Kom je regelmatig slaap te kort omdat je nog tot laat aan het gamen was?
 • Lieg je soms over je gamegedrag?
 • Voel je je schuldig over je eigen gamegedrag of schaam je je ervoor?
 • Reageer je geërgerd en/of defensief wanneer anderen suggereren dat je te vaak speelt?
 • Heb je weleens ruzie met huisgenoten, partners of familieleden vanwege je gamegedrag?
 • Heb je je weleens ziek gemeld zodat je kon (blijven) gamen?
 • Verzin je regelmatig smoesjes om sociale activiteiten te vermijden zodat je kunt gamen?
 • Heb je hobby’s of sportactiviteiten waar je voorheen veel plezier aan beleefde laten vallen zodat je meer kon gamen?
 • Ben je belangrijke afspraken of deadlines vergeten doordat je aan het gamen was?
 • Merk je dat je steeds meer tijd aan gamen besteedt?
 • Kalmeer je jezelf door te gamen wanneer je overstuur bent?
 • Wordt je soms (disproportioneel) kwaad of agressief wanneer iemand je stoort tijdens het gamen, of je spel onderbreekt?

In theorie zou je aan vrijwel elke game verslaafd kunnen raken. Toch lijkt het erop dat bij bepaalde soorten games sprake is van een hoger risico op verslaving. Massively multiplayer online games (MMOs) bijvoorbeeld, maken het mogelijk om op een comfortabele manier te interageren met andere spelers, in een competitieve of collaboratieve setting. Ook role-playing games (RPGs) kunnen een verslavende werking hebben omdat je helemaal op kunt gaan in de rol die je speelt. Op die manier hebben veel spelers het gevoel dat ze aan de realiteit kunnen ontsnappen. World of Warcraft, Call of Duty, Fortnight, League of Legends, Pokemon GO en Candy Crush zijn enkele voorbeelden van moderne games die erom bekend staan verslavend te zijn.

Wereldwijd spelen meer dan 2 miljard mensen videogames. Naar schatting heeft 1 tot 10% van alle gamers problemen met obsessief en dwangmatig gamen. Niet alle gevallen komen echter aan het licht, omdat veel gameverslaafden zich schamen voor hun gamegedrag en dit verborgen proberen te houden voor hun omgeving.

Een dwanglus is een habituele keten van herhaalde handelingen waar de speler plezier aan beleeft, wat ervoor zorgt dat hij of zij die handelingen blijft uitvoeren. Een dwanglus wordt ontworpen zodat deze een neurochemische beloning bij de gebruiker opwekt – er komt dopamine in de hersenen vrij. Dopamine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het ervaren van genot, geluk en vreugde. Hoewel dopamine zelf niet verslavend is, kan het wel leiden tot verslavend gedrag; je verlangd steeds meer naar de effecten die gecreëerd worden door het vrijkomen van dopamine. De cyclus heeft drie fases. Dat zijn 1) de anticipatie op het krijgen van een beloning, 2) de handelingen die moeten worden uitgevoerd om die beloning te krijgen en 3) het daadwerkelijk krijgen van de beloning. Neurowetenschappers denken dat de hersenen de dopamine aanmaken gedurende de anticipatiefase en dat de dopamine vrijkomt bij het verkrijgen van de beloning.