24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Hoe wordt een gameverslaving behandelt?

Simpelweg stoppen met het spelen van het spel is niet altijd voldoende om van je gameverslaving af te komen. Gelukkig kun je bij Changes GGZ terecht voor een behandeling. Afhankelijk van de ernst van de verslaving en de symptomen die je ervaart, kiezen we voor een ambulante dagbehandeling of een kliniek opname. Er bestaat geen medicatie die specifiek gericht is op het behandelen van een gameverslaving. Daarom richt de behandeling zich voornamelijk op de gedachten en gedragingen die in jouw geval bijdragen aan je compulsieve drang om te gaan gamen.

Tijdens de behandeling helpen we je om:

 • Inzicht te krijgen in de impact die je gameverslaving op je leven heeft, zodat je inziet hoe belangrijk het is dat je je compulsieve gamegedrag aanpakt.
 • Te bekijken of er sprake is van onderliggende psychische problemen die ervoor zorgen dat je gamen als omgangsmechanisme gebruikt.
 • Nieuwe en gezondere alternatieven te vinden om beter om te gaan met de stress en sleur van het dagelijks leven.

Wat kan ik verwachten van de therapiesessies?

Bij het behandelen van een gameverslaving streven we altijd naar duurzaam herstel. Tijdens de therapiesessies maken we onder andere gebruik van cognitieve gedragstherapie. Dit helpt je om inzicht te krijgen in de impact die je gameverslaving heeft op je relaties en omgang met anderen, en leert je verschillende methodes om de gedachten en gedragingen die tot compulsief gamen leiden, beter te controleren. Het onvermogen om je impulsen te controleren kan leiden tot een gedragspatroon dat lastig te doorbreken is. Daarom leer je ook technieken om meer zelfcontrole te verkrijgen. Deze kunnen helpen om eventuele ontwenningsverschijnselen (zoals angstgevoelens) van een gameverslaving te reduceren.

Gameverslaving behandeling bij Changes GGZ

Een videogame zou niet het middelpunt van iemand leven mogen zijn. Is dat wel het geval, dan is er gelukkig volop hoop om jezelf los te rukken van het scherm. Wil je meer informatie over de behandeling van een gameverslaving bij Changes GGZ? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We zijn bereikbaar op telefoonnummer 088-2426437 en vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

FAQ

Hieronder hebben we een aantal vragen met betrekking tot gamegedrag op een rijtje gezet. Kun je 2 of meer vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de kans groot dat je gameverslaafd bent.

 • Kom je regelmatig slaap te kort omdat je nog tot laat aan het gamen was?
 • Lieg je soms over je gamegedrag?
 • Voel je je schuldig over je eigen gamegedrag of schaam je je ervoor?
 • Reageer je geërgerd en/of defensief wanneer anderen suggereren dat je te vaak speelt?
 • Heb je weleens ruzie met huisgenoten, partners of familieleden vanwege je gamegedrag?
 • Heb je je weleens ziek gemeld zodat je kon (blijven) gamen?
 • Verzin je regelmatig smoesjes om sociale activiteiten te vermijden zodat je kunt gamen?
 • Heb je hobby’s of sportactiviteiten waar je voorheen veel plezier aan beleefde laten vallen zodat je meer kon gamen?
 • Ben je belangrijke afspraken of deadlines vergeten doordat je aan het gamen was?
 • Merk je dat je steeds meer tijd aan gamen besteedt?
 • Kalmeer je jezelf door te gamen wanneer je overstuur bent?
 • Wordt je soms (disproportioneel) kwaad of agressief wanneer iemand je stoort tijdens het gamen, of je spel onderbreekt?

In theorie zou je aan vrijwel elke game verslaafd kunnen raken. Toch lijkt het erop dat bij bepaalde soorten games sprake is van een hoger risico op verslaving. Massively multiplayer online games (MMOs) bijvoorbeeld, maken het mogelijk om op een comfortabele manier te interageren met andere spelers, in een competitieve of collaboratieve setting. Ook role-playing games (RPGs) kunnen een verslavende werking hebben omdat je helemaal op kunt gaan in de rol die je speelt. Op die manier hebben veel spelers het gevoel dat ze aan de realiteit kunnen ontsnappen. World of Warcraft, Call of Duty, Fortnight, League of Legends, Pokemon GO en Candy Crush zijn enkele voorbeelden van moderne games die erom bekend staan verslavend te zijn.

Wereldwijd spelen meer dan 2 miljard mensen videogames. Naar schatting heeft 1 tot 10% van alle gamers problemen met obsessief en dwangmatig gamen. Niet alle gevallen komen echter aan het licht, omdat veel gameverslaafden zich schamen voor hun gamegedrag en dit verborgen proberen te houden voor hun omgeving.

Een dwanglus is een habituele keten van herhaalde handelingen waar de speler plezier aan beleeft, wat ervoor zorgt dat hij of zij die handelingen blijft uitvoeren. Een dwanglus wordt ontworpen zodat deze een neurochemische beloning bij de gebruiker opwekt – er komt dopamine in de hersenen vrij. Dopamine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het ervaren van genot, geluk en vreugde. Hoewel dopamine zelf niet verslavend is, kan het wel leiden tot verslavend gedrag; je verlangd steeds meer naar de effecten die gecreëerd worden door het vrijkomen van dopamine. De cyclus heeft drie fases. Dat zijn 1) de anticipatie op het krijgen van een beloning, 2) de handelingen die moeten worden uitgevoerd om die beloning te krijgen en 3) het daadwerkelijk krijgen van de beloning. Neurowetenschappers denken dat de hersenen de dopamine aanmaken gedurende de anticipatiefase en dat de dopamine vrijkomt bij het verkrijgen van de beloning.