Gevolgen gameverslaving
Er loopt een smalle grens tussen simpelweg plezier beleven aan gamen en moeten gamen. Obsessief gamegedrag kan al snel leiden tot een gameverslaving. En dat kan ernstige gevolgen hebben, zowel lichamelijk als psychisch.
Handige links bij een gameverslaving
Effecten van gamen
Het kan zijn dat je een spel speelt waar je helemaal in op gaat. Dan vergeet je alles en iedereen om je heen als je aan het gamen bent. Door het gamen kom je in een soort roes terecht, waardoor je het gevoel hebt dat je even aan de realiteit kunt ontsnappen. De spanning die het gamen je geeft zorgt ervoor dat je niet meer wilt of kunt stoppen.
Korte termijn risico’s van obessief gamen
De gevolgen van een gameverslaving kunnen al op korte termijn merkbaar zijn. Enkele veelvoorkomende korte termijn risico’s zijn:
- Pijn in je vingers, handen, polsen en armen
- Nek- en schouderklachten
- Vermoeide en droge ogen
- Slaapproblemen
Lange termijn risico’s van obsessief gamen
Op den duur zullen de klachten die je op korte termijn ervaart steeds erger worden. Daarnaast gaat een langdurige gameverslaving gepaard met de volgende risico’s:
- Sociale problemen, isolatie en eenzaamheid
- Angststoornissen
- Depressie
- Overgewicht
- Neuropathie (een zenuwaandoening, te herkennen aan een zwak of verdoofd gevoel in de handen, waarbij een of meerdere zenuwen niet meer goed functioneren)
Verder loop je een verhoogd risico op:
- Bloedstolsels en bloedproppen
- Musculoskeletale aandoeningen
- Toevallen
- Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een gameverslaving doorgaans meer psychische problemen hebben dan anderen.
- Obsessief gamen heeft ook een negatieve impact op je cognitief functioneren, wat zich uit in bijvoorbeeld een slechte impulscontrole.
Sociale gevolgen van een gameverslaving
Een aantal lichamelijke gevolgen van gameverslaving kunnen ook consequenties hebben op je sociale leven. Als je bijvoorbeeld te weinig slaapt doordat je zoveel aan het gamen bent, is het logisch dat je nauwelijks nog energie hebt om in vriendschappen en relaties te investeren. Het gebrek aan slaap maakt je vaak ook prikkelbaar en moeilijker in de omgang dan je normaal zou zijn.
Het gebrek aan sociale interactie als gevolg van obsessief gamen kan met name bij jongere gamers langdurige consequenties hebben. Een gameverslaafde tiener zal niet dezelfde sociale vaardigheden ontwikkelen als zijn of haar leeftijdsgenoten, wat ook op latere leeftijd invloed heeft op het ontwikkelen en onderhouden van gezonde relaties. Zo zien we vaak twintigers met de sociale vaardigheden van een vijftienjarige.
Vanwege de sociale onhandigheid die gecreëerd wordt door het isolement van een gameverslaving, heb je als gameverslaafde sneller de neiging om je terug te trekken in je online wereld, waar het makkelijker is om je relaties te onderhouden. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
De sociale gevolgen voor volwassenen hebben een nog schriller contrast. In ernstige gevallen leidt gameverslaving tot stukgelopen relaties, het verlies van familie en vrienden en werkeloosheid.
Denk je dat je verslaafd bent aan gamen?
Het kan lastig zijn om je eigen gamegedrag als problematisch te zien. Misschien vind je het zelf helemaal niet erg om veel tijd achter je (spel)computer door te brengen. Maar als mensen in je omgeving je vertellen dat je te veel aan het gamen bent, is dat een goed teken om eens kritisch naar je eigen gedrag te kijken. Begint jouw gamegedrag problematisch te worden? Heb je het vermoeden dat je een gameverslaving hebt? Neem gerust contact op met Changes GGZ voor meer informatie. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een behandeling.