Symptomen van een gameverslaving
Het is goed om dingen te doen waar je plezier aan beleeft. Maar soms kan een ogenschijnlijk onschuldige hobby uitgroeien tot een verslaving. Hoewel gaming al tientallen jaren een populair tijdverdrijf is, staan de onderzoeken naar gameverslaving nog in de kinderschoenen. Maar een gameverslaving kan ernstige gevolgen hebben, ook voor kinderen. Het is daarom belangrijk om te weten wat de symptomen van een gameverslaving zijn, zodat je die in jezelf (of een ander) kunt herkennen.
Handige links bij een gameverslaving
Wat zijn de symptomen van een gameverslaving?
Niet iedereen die veel games speelt, hoeft gameverslaafd te zijn. Maar wanneer het gamen ervoor zorgt dat je andere belangrijke dingen (je relaties, je studie of je werk) in je leven gaat verwaarlozen, dan is er wel degelijk sprake van een probleem. Hieronder een aantal veelvoorkomende symptomen van een gameverslaving:
- Je denkt een groot deel van de dag aan gamen.
- Je verliest je interesse voor de andere dingen waar je voorheen veel plezier aan beleefde. Je wilt eigenlijk alleen nog maar gamen.
- Je voelt je slecht als je niet kunt gamen, of je gebruikt gamen als een manier om te ontsnappen aan je problemen.
- Doordat je zo opgaat in het gamen, verwaarloos je je school en/of werk.
- Omdat gamen voor jou op de eerste plaats komt, zie je je partner, vrienden en familie steeds minder. Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht. Dit kan gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht veroorzaken.
- Ook al heb je met jezelf afgesproken om maar een bepaalde afgemeten tijd te gamen, het lukt je niet om je daaraan te houden. Zo gaat het gamen uiteindelijk ten koste van je dagelijkse leven, persoonlijke hygiëne en nachtrust.
- Vaak moet je geld inzetten om het spel te kunnen spelen. Zo kan een gameverslaving eenvoudig leiden tot een gokverslaving.
- Je neemt koffie, energiedrankjes of zelfs drugs om het spel langer vol te kunnen houden. Een gameverslaving kan zo leiden tot een drugsverslaving.
- Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gamen. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je voor je omgeving je gameverslaving verborgen wilt houden.
- Ook al zijn de nadelen van het gamen groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.
Denk je dat je verslaafd bent aan gamen?
Dan is dit het moment om er iets aan te doen. Changes GGZ is er om jou professionele begeleiding en hulp te geven om van je verslaving af te komen. Neem daarom gerust contact met ons op als je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen. Dit is geheel vrijblijvend.