GHB verslaving
GHB is een afkorting voor gammahydroxyboterzuur en valt in de categorie harddrugs. Het is vaak een geurloze, transparante vloeistof die heftig van smaak is. Het wordt daarom vaak in combinatie met frisdrank genomen. GHB wordt vaak in een reageerbuisje geschonken om de dosering te bepalen; door een paar druppels te veel kan iemand als buiten bewustzijn raken. De drug wordt meestal in de uitgaansscene en op festivals gebruikt, maar ook in huis. Het veroorzaakt een ontspannen en opgewekte stemming en vermindert remmingen. GHB kan iemand zowel geestelijk als lichamelijk afhankelijk maken.
Handige links bij een GHB verslaving
Achtergrond GHB
Gammahydroxyboterzuur (GHB) is in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig. Deze stroperige vloeistof werd vroeger als narcosemiddel gebruikt, maar ging uit roulatie door de moeilijke dosering. GHB kwam op in de jaren ‘90 en werd gezien als een onschuldige partydrug. Het gebruik ervan werd steeds populairder, met name in de fetisj en homoscene door de lustopwekkende werking. Waar men eerder dacht dat het ging om een onschuldige drug, werd snel duidelijk dat dit niet het geval was. Door de populariteit van de drug en het groeiend aantal overdosissen moesten steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast draagt het een enorm verslavingsrisico. Sinds 2012 is GHB officieel een harddrug en valt het onder de opiumwet samen met cocaïne, amfetamine, XTC, heroïne en lsd.
Over een GHB verslaving
GHB is een extreem verslavende drug. De eerste keren gaat het samen met een aangename roes. De werking houdt ongeveer drie uur aan, waardoor er frequent gebruik van kan worden gemaakt. Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze verslaafd zijn. Toch kun je al binnen twee weken verslaafd raken en afhankelijk worden. GHB is goedkoop en kan zelf worden gemaakt, waardoor er gemakkelijk aan te komen is. Wanneer iemand verslaafd is, is veilig afkicken alleen mogelijk in een kliniek.
Ontstaan GHB verslaving
Een verslaving wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals genen, sociale elementen of psychologische elementen. Vaak wordt het voor het eerst genomen tijdens het uitgaan of op een festival. GHB werkt binnen 15 tot 30 minuten en veroorzaakt een roes van drie tot vier uur. In die roes heb je minder last hebt van remmingen. Je wordt overmoediger, praat meer en het wekt lustgevoelens op. Veel mensen hebben niet door dat GHB heel snel verslavend is.
Bijnamen GHB verslaving
- Rape drug
- G of G’tje
- Vloeibare XTC
- G-Force
- Gap of gab
- Gea
- Geebee
- Soep
- Buisje
- Flesje
- Flügel
- Doppie
Behandeling GHB-verslaving bij Changes GGZ
Changes GGZ
Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een alcoholverslaving.
Intensief en bewezen
Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.
Persoonlijk en huiselijk
Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je behandelingen krijgt in een kliniek. We bieden de mogelijkheid om dit te volgen in Zuid-Afrika. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.


Wachttijden
Laatste update: 16/04/2021
- Intake binnen 10 weken
- Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
- Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na akkoord zorgverzekeraar)
Laatste update: 16/04/2021
- Intake binnen 10 weken
- Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
- Klinische behandeling 2 weken wachttijd
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
Tijd voor een nieuwe koers
Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je GHB verslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.
Wij staan je graag te woord.
FAQ
Signalen van GHB verslaving kunnen per persoon verschillen. Hieronder een aantal veelvoorkomende psychische en lichamelijke kenmerken van een GHB verslaving:
Psychische kenmerken:
- Je ontkent dat je verslaafd bent.
- Concentratieproblemen en geheugenverlies.
- Als je niet gebruikt heb je last van (sociale) angsten.
Ja, GHB is een verslavende drug. Als je vaker GHB gebruikt, kun je ook een tolerantie ontwikkelen. Dat betekent dat je steeds meer moet nemen om het gewenste effect te voelen.
GHB is, net als GBL, geurloos. Vaak is het ook smaakloos, hoewel het soms een licht zoute of zeepachtige smaak kan hebben.
In vloeibare vorm ziet GHB eruit als water of kleurloze olie. GHB wordt meestal in vloeibare vorm verhandeld, in kleine flesjes. Maar het wordt incidenteel ook verkocht in de vorm van capsules, als poeder of als pasta.