Gevolgen
GHB verslaving
Je weet waarschijnlijk wel dat er risico’s verbonden zijn aan het gebruik van GHB. Het begon misschien op een feestje, omdat je het eens wilde proberen. Maar een keertje gebruiken kan snel overslaan in gebruiken op elk feestje, daarna elk weekend, daarna dagelijks. Als je verslaafd raakt aan GHB, heeft dat invloed op je lichaam en geest. Die invloed wordt steeds sterker, de drang om te gebruiken steeds dringender. Doseren is lastig met GHB en je weet nooit honderd procent zeker hoe het zal vallen. Daardoor heb je met deze drug een relatief groot risico op een overdosis, met levensgevaarlijke gevolgen.
Handige links bij een GHB verslaving
Effecten van GHB
De effecten van GHB kunnen sterk verschillen en worden beïnvloed door een breed scala aan factoren. Hierbij kun je denken aan je gevoeligheid, hoeveel je neemt en in welke omgeving je je bevindt. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende effecten van GHB op een rijtje gezet:
Een lage dosis:
- Je komt in een fijne roes terecht
- Aanrakingen voelen prettig.
- Je voelt je euforisch en/of heel ontspannen.
- Je kunt (seksueel) opgewonden raken.
- Je grenzen vervagen.
Een hoge dosis:
- Je voelt je verward en suf
- Je hebt last van concentratieproblemen en geheugenverlies
- Je wordt misselijk en kunt overgeven
- Je krijgt last van hoofdpijn en hallucinaties
- Je valt flauw of gaat out
- Je kunt in een coma raken en overlijden.
Korte termijn risico’s van GHB
Ondanks de schadelijke gevolgen van GHB wordt deze drug steeds populairder, mede omdat het gemakkelijk te verkrijgen en goedkoop is. De meest voorkomende risico’s van GHB op de korte termijn zijn:
- Ademhalingsproblemen.
- Duizeligheid.
- Trillen en zweten.
- Misselijkheid en overgeven.
- Je grenzen vervagen, waardoor je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt.
- Een grotere kans op seksueel misbruik
- Wanneer je teveel hebt gebruikt kun je out gaan. Je kunt dan ernstige ademhalingsproblemen krijgen, stikken in je eigen braaksel of tong en oververhit of onderkoeld raken. Als gevolg hiervan kun je in coma raken, met mogelijk een fatale afloop.
Lange termijn risico’s van GHB
GHB is een relatief nieuwe drug, waardoor nog niet alle lange termijn gevolgen van een verslaving bekend zijn. Wat we wel weten is het volgende:
- Problemen met je concentratie, je geheugen en je leervermogen, waardoor je je eigen ontwikkeling in de weg zit
- Ontwikkeling angststoornis
- Hersenschade door zuurstofgebrek
- Ontwikkeling slaapproblemen
- Studie, of werk kunnen gaan lijden onder je gebruik, met uitval als gevolg.
- Als je verslaafd bent en er zit te veel tijd tussen inname, begin je te trillen en te zweten en voel je je ziek.
- Wanneer je plotseling stopt met gebruiken, kan dit fataal aflopen. Stop daarom nooit acuut wanneer je verslaafd of al langer afhankelijk bent. Er kunnen hart en ademhalingsproblemen optreden en je kunt in een psychose terecht komen. Raadpleeg altijd een deskundige wanneer je wilt stoppen.
Vermoed je dat je afhankelijk bent van GHB?
De gevolgen van een GHB verslaving zijn levensgevaarlijk. Maar abrupt stoppen met gebruiken als je verslaafd bent brengt net zoveel risico’s met zich mee. Afkicken moet daarom altijd onder deskundige begeleiding gebeuren. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Dit is geheel vrijblijvend.
FAQ
Signalen van GHB verslaving kunnen per persoon verschillen. Hieronder een aantal veelvoorkomende psychische en lichamelijke kenmerken van een GHB verslaving:
Psychische kenmerken:
- Je ontkent dat je verslaafd bent.
- Concentratieproblemen en geheugenverlies.
- Als je niet gebruikt heb je last van (sociale) angsten.
Ja, GHB is een verslavende drug. Als je vaker GHB gebruikt, kun je ook een tolerantie ontwikkelen. Dat betekent dat je steeds meer moet nemen om het gewenste effect te voelen.
GHB is, net als GBL, geurloos. Vaak is het ook smaakloos, hoewel het soms een licht zoute of zeepachtige smaak kan hebben.
In vloeibare vorm ziet GHB eruit als water of kleurloze olie. GHB wordt meestal in vloeibare vorm verhandeld, in kleine flesjes. Maar het wordt incidenteel ook verkocht in de vorm van capsules, als poeder of als pasta.