24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Effecten van gokken

Wanneer je aan het gokken bent, vergeet je alles en iedereen om je heen. Je komt in een roes terecht die je het gevoel geeft dat je tijdelijk aan de realiteit kunt ontsnappen. Je hersenen maken tijdens het gokken dopamine en endorfine aan, waardoor je gelukzalige of zelfs euforische gevoelens kunt ervaren – waardoor je niet meer wílt stoppen. De spanning van het spel en de kans om beloond te worden als je wint zijn wat gokken zo verslavend maakt.

 

Korte termijn risico’s van compulsief gokken

Een gokverslaving kan in drie fasen worden onderverdeeld. De eerste is de winnende fase: het gokken geeft je plezier. Als je wint, zie je dat niet als toeval, maar als een prestatie. Verlies beschouw je als domme pech. De tweede fase is de verliezende fase: in deze fase gaat het niet meer om plezier, maar heb je de drang om het verlies terug te winnen. En tot slot is er de wanhoopsfase: dat is wanneer het gokken je volledig in beslag neemt. Het is het enige dat nog belangrijk voor je is.

 

Lange termijn risico’s van compulsief gokken

Compulsief gokgedrag kan leiden tot een breed scala aan problemen op de lange termijn, waaronder:

  • Stress
  • Angst
  • Depressie
  • Suïcidale gedachten
  • Eenzaamheid
  • Woedeaanvallen

Als je probeert te stoppen met gokken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze zijn voornamelijk van psychische aard en kunnen uiteenlopen van obsessieve gedachten tot depressiviteit. In sommige gevallen kunnen deze ontwenningsverschijnselen zich ook fysiek uiten, bijvoorbeeld in trillen, hevig transpireren en hoofdpijn. De ontwenningsverschijnselen die je ervaart maken het, in combinatie met de eenzaamheid die je ervaart, nog moeilijker om zelfstandig te stoppen.

Denk je dat je verslaafd bent aan gokken?

Het kan zijn dat je je eigen gokgedrag niet als problematisch ziet. Maar als je jezelf erop betrapt dat je tegen de mensen in je omgeving begint te liegen om je goksessies voor hen verborgen te houden, dan is het tijd om eens een kritische blik in de spiegel te werpen. Dat geldt ook voor wanneer je financiële problemen krijgt vanwege je gokgedrag. Heb je het vermoeden dat je een gokprobleem hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met Changes GGZ. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een behandeling!

FAQ

Heb je jezelf ingelezen in de symptomen van een gokverslaving en de conclusie getrokken dat je een gokprobleem hebt? Dan nog kan het zijn dat je twijfelt of een behandeling wel echt noodzakelijk is. Sommige mensen lukt het om zelfstandig te stoppen, zeker als zij daarbij steun krijgen van hun omgeving. In de praktijk blijkt echter dat zelfs degenen die voldoende zelfbeheersing hebben om zelfstandig te stoppen met gokken, eerder geneigd zijn om terug te vallen wanneer zij met tegenslag te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een sterfgeval binnen de familie, het verlies van werk of het stuklopen van een relatie. Met het oog op een blijvend herstel is het daarom zeker aan te raden om professionele hulp te zoeken.

De oorzaak van een gokprobleem ligt bij het onvermogen om het gokgedrag onder controle te houden. Dat betekent dat elke vorm van gokken problematisch kan worden. Eigenlijk net zoals iemand met een alcoholprobleem dronken kan worden van elk alcoholisch drankje. Het is wel zo dat sommige gokspellen bepaalde eigenschappen hebben die hogere risicofactoren hebben. Denk bijvoorbeeld aan een hoge snelheid van het spel.

Wanneer gokken een probleem wordt, hangt niet af van de hoeveelheid geld die je wint of verliest. We spreken van een gokprobleem wanneer je gokgedrag een negatieve impact heeft op een of meer aspecten van je leven, zoals je financiële situatie, je relaties, je studie of je werk.