Effecten van gokken

Wanneer je aan het gokken bent vergeet alles en iedereen om je heen. Je komt in een roes terecht die je het gevoel geeft dat je tijdelijk aan de realiteit kunt ontsnappen. Je hersenen maken tijdens het gokken dopamine en endorfine aan, waardoor je gelukzalige of zelfs euforische gevoelens kunt ervaren – waardoor je niet meer wilt stoppen met gokken. De spanning van het spel en de kans om beloond te worden als je wint zijn wat gokken zo verslavend maakt.

Korte termijn risico’s van compulsief gokken

Een gokverslaving kan in drie fasen worden onderverdeeld. De eerste is de winnende fase: het gokken geeft je plezier. Als je wint, zie je dat niet als toeval, maar als een prestatie. Verlies beschouw je als domme pech. De tweede fase is de verliezende fase: in deze fase gaat het niet meer om plezier, maar heb je de drang om het verlies terug te winnen. En tot slot is er de wanhoopsfase: dat is wanneer het gokken je volledig in beslag neemt. Het is het enige dat nog belangrijk voor je is.

Lange termijn risico’s van compulsief gokken

Compulsief gokgedrag kan leiden tot een breed scala aan problemen op de lange termijn, waaronder:

  • Stress
  • Angst
  • Depressie
  • Suïcidale gedachten
  • Eenzaamheid
  • Woedeaanvallen

Als je probeert te stoppen met gokken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze zijn voornamelijk van psychische aard en kunnen uiteenlopen van obsessieve gedachten tot depressiviteit. In sommige gevallen kunnen deze ontwenningsverschijnselen zich ook fysiek uiten, bijvoorbeeld in trillen, hevig transpireren en hoofdpijn. De ontwenningsverschijnselen die je ervaart maken het, in combinatie met de eenzaamheid die je ervaart, nog moeilijker om zelfstandig te stoppen.

Denk je dat je verslaafd bent aan gokken?

Het kan zijn dat je je eigen gokgedrag niet als problematisch ziet. Maar als je jezelf erop betrapt dat je tegen de mensen in je omgeving begint te liegen om je goksessies voor hen verborgen te houden, dan is het tijd om eens een kritische blik in de spiegel te werpen. Dat geldt ook voor wanneer je financiële problemen krijgt vanwege je gokgedrag. Heb je het vermoeden dat je een gokprobleem hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met Changes GGZ. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een behandeling!