In tegenstelling tot bij een drugsverslaving of alcoholverslaving, zijn er bij een gokverslaving vaak geen zichtbare symptomen aan te wijzen. Het kan dan ook heel lastig zijn om gedragspatronen van compulsief gokken te identificeren. Een gokverslaving wordt daarom ook wel als een verborgen aandoening beschouwt. Veel mensen met een gokverslaving zullen hun probleem ontkennen of de ernst van hun probleem bagatelliseren. Er zijn echter wel subtiele symptomen die kunnen wijzen op een gokverslaving. Deze kunnen zich als volgt uiten:

 • Je kunt niet stoppen met gokken. Zoals een ervaren pokerspeler weet wanneer hij moet folden, zal iemand die af en toe voor de lol een gokje waagt weten wanneer het tijd is om te stoppen. Als je compulsief gokt, dan worstel je met zowel de tijd als het geld dat je spendeert. Uiteindelijk kan het gokken je hele leven domineren. Je probeert te stoppen, maar het lukt je niet.
 • Je gokt met geld dat je niet kunt missen. Als je op een verantwoorde manier een gokje waagt, dan doe je dat met geld dat je ‘over’ hebt en dus kunt missen. Ben je gokverslaafd, dan zet je geld in dat eigenlijk bedoeld is voor het betalen van je rekeningen, de studie van je kinderen, of als appeltje voor de dorst. Soms kan het zover gaan dat je niet alleen al je eigen geld vergokt, maar ook geleend geld.
 • Je gokt niet alleen meer voor vermaak. Als je gokverslaafd bent dan probeer je het gokken te gebruiken als een manier om ergens aan te ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan angsten en problemen.
 • Ondanks het feit dat je met jezelf hebt afgesproken om niet meer dan een specifiek bedrag aan gokken uit te geven, lukt het je niet om je aan je limiet te houden. Hierdoor kom je met een gokverslaving snel in financiële problemen.
 • Je zet steeds meer geld in. Net zoals bij veel andere verslavingen het geval is, kan pathologisch gokken heel onschuldig beginnen. Maar als je een gokprobleem ontwikkelt zal je steeds meer moeite hebben om grenzen te stellen voor jezelf. Je voelt de drang om steeds hoger en hoger in te zetten.
 • Je gaat extreem ver om aan geld te komen om te gokken. Als je een gokprobleem hebt dan zal je niet stoppen met gokken op het moment dat je bankrekening leeg is. Het kan zijn dat je geld van anderen gaat lenen. Maar sommige gokverslaafden gaan over tot diefstal, fraude of andere misdaden om hun verslaving te voeden.
 • Omdat je zo opgaat in het gokken, verwaarloos je je school en/of werk.
 • Omdat gokken op de eerste plaats komt, zie je je partner, vrienden en familie steeds minder. Je begint je relaties steeds meer te verwaarlozen.
 • Langzaam kom je in een sociaal isolement terecht. Dit kan gevoelens van eenzaamheid, depressiviteit en onmacht veroorzaken, waar je dan weer aan probeert te ontsnappen door meer te gaan gokken.
 • Je hebt obsessieve gedachten over waar en wanneer je weer kunt gokken. Je komt vast te zitten in een web van leugens omdat je je gokverslaving voor je omgeving verborgen wil houden.
 • Ook al zijn de nadelen van het gokken groter dan de voordelen, het lukt je niet om (zelfstandig) te stoppen.

Denk je dat je verslaafd bent aan gokken?

Het kan zijn dat je je eigen gokgedrag niet als problematisch ziet. Maar als je jezelf erop betrapt dat je tegen de mensen in je omgeving begint te liegen om je goksessies voor hen verborgen te houden, dan is het tijd om eens een kritische blik in de spiegel te werpen. Dat geldt ook voor wanneer je financiële problemen krijgt vanwege je gokgedrag. Heb je het vermoeden dat je een gokprobleem hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met Changes GGZ. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van een behandeling!