Ketamineverslaving

Kies voor hulp bij een ketamineverslaving

Ketamineverslaving

Ketamine is ontstaan als verdovingsmiddel en valt onder de geneesmiddelenwet.

Als drug wordt het gezien als een dissociatief tripmiddel. Dit wil zeggen dat wanneer je het gebruikt in hoge dosering je een scheiding kunt ervaren tussen lichaam en geest. In lage dosering heeft het een dromerige uitwerking. Hoe hoger de dosering, hoe intenser de ervaring. Je kunt bijvoorbeeld gaan hallucineren, buiten je lichaam treden, moeilijker bewegen of niet meer weten of een lichaamsdeel van jou of van een ander is. Ketamine heeft een verslavende werking. Wanneer je waanbeelden krijgt of je besef van de realiteit verliest wanneer je niet gebruikt, is de kans op verslaving aanwezig.

ervaringen-changes-ggz

Ik wil een medewerker spreken

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Wij staan je graag te woord om jou te helpen via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Achtergrond ketamine

Ketamine is van oorsprong een verdovingsmiddel voor dieren en met name voor paarden. In de jaren ‘80 werd het in de uitgaanswereld bekend als partydrug. Het wordt meestal in poedervorm gesnoven, maar wordt soms ook in de spieren geïnjecteerd. Ketamine zorgt ervoor dat mensen in een dromerige toestand terecht komen. Bij een hoge dosis kunnen mensen gaan hallucineren of in een k-hole terecht komen. Vaak kunnen ze zich dan niet meer bewegen of spreken. Een k-hole wordt door sommigen omschreven als een bijna-doodervaring. Daarnaast staat het bekend als rape drug, omdat je je minder goed kunt verdedigen, je dingen niet kunt herinneren en last hebt van een verminderd bewustzijn.

Over een ketamineverslaving

Ketamine wordt met name op festivals en tijdens het uitgaan recreatief gebruikt en meestal in combinatie met andere drugs. Waar het eerst recreatief wordt gebruikt, kan dit uitmonden in een verslaving wanneer iemand het steeds meer gaat gebruiken. De drug werkt ongeveer een uur, waardoor verschillende keren per gelegenheid gebruikt kan worden. Wanneer je verslaafd bent, wordt er aangeraden om hulp te zoeken bij een afkickkliniek.

Bijnamen ketamine

  • K
  • Special K
  • Keta
  • Karel
  • TeKno/onKet
  • Kitkat
  • Vitamin K
  • Kellox
  • Ka
  • Super K

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een ketamineverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Esmeralda, 24 jaar

Voor ik bij Changes in behandeling ging kon ik niet met emoties om gaan, mijn relaties liepen keer op keer stuk, ik was 5 keer verhuist en mijn familie was ten einde raad. Blowen was mijn beste vriend ik kon geen dag zonder. Zonder de hulp van Changes GGZ weet ik niet waar ik nu had gestaan. Ik ben het hele team waanzinnig dankbaar voor de inzichten, handvatten en de nieuwe koers die ik hierdoor in heb kunnen slaan. 


Hulp nodig bij een ketamineverslaving?

Changes GGZ

Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw ketamineverslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundige. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een ketamineverslaving.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een opname in een afkickkliniek voor de ketamineverslaving nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. In dat geval kan je tijdens je behandeling thuis blijven wonen en kom je in deeltijd naar de behandellocatie. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda of Weert. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of naar onze afkickkliniek in Weert gaat. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past en begeleiden we je naar een toekomst zonder verslaving.

Veelgestelde vragen

Een ketamineverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot ketamineverslaving.

Ketamine is een sterk verdovend middel dat bovendien hallucinogene effecten heeft. Langdurig gebruik van deze drug brengt dan ook ernstige lichamelijke en psychische risico’s met zich mee. Hierbij kun je denken aan:

  • Geheugenproblemen;
  • Depressie en suïcidale gedachten;
  • Spijsverteringsproblemen;
  • Maagzweren en andere maagklachten;
  • Nierproblemen.

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit wordt vergoed door je basisverzekering. Je moet misschien wel (een deel van) je eigen risico betalen. Als dat het geval is, zal je zorgverzekeraar jou hier vooraf van op de hoogte brengen.

Let op: Indien je voor een klinische behandeling naar Zuid-Afrika gaat, worden de kosten van de vlucht niet door je basisverzekering gedekt. Die zul je dan dus wel zelf moeten betalen. Voor meer informatie raden we je aan om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Er zijn geen specifieke ontwenningsverschijnselen bekend bij incidenteel gebruik. Maar als je langdurig ketamine gebruikt kun je wel ontwenningsverschijnselen ervaren. Chronische gebruikers beschrijven vaak een of meer van de volgende lichamelijke symptomen:

  • Rillingen;
  • Hartkloppingen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Paniekaanvallen;
  • Rusteloosheid;
  • Tranende ogen.

Je kunt ook psychische ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals nachtmerries en flashbacks naar hallucinaties en waanbeelden die je had toen je gebruikte.

Ketamine is doorgaans niet zo verslavend als bijvoorbeeld alcohol, stimulerende middelen (amfetaminen) en opiaten (morfine, heroïne). Desondanks kunnen chronische gebruikers problematische en dwangmatige gedragspatronen ontwikkelen waar ze niet zomaar vanaf komen. Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat ketamine gebruikers een tolerantie ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken, wat ook weer het risico op overdosis en andere negatieve consequenties vergroot. Als je verslavingsgevoelig bent of een geschiedenis van drugsgebruik hebt, heb je een grotere kans om verslaafd te raken aan ketamine dan mensen zonder die risicofactoren.

Zoals bij de meeste drugs kunnen de signalen van gebruik per persoon verschillen. Ook zijn de effecten afhankelijk van hoeveel je hebt genomen, op welke manier je gebruikt hebt, en of je onderliggende psychische klachten hebt. De meest voorkomende signalen van ketamine gebruik zijn:

  • Verdoving;
  • Onduidelijk praten;
  • Concentratie- en geheugenproblemen;
  • Veranderingen in de perceptie van kleuren en/of geluiden;
  • Immobiliteit (niet of nauwelijks in staat zijn om te bewegen);
  • Amnesie (geheugenverlies);
  • Hallucinaties en delirium;
  • Het gevoel dat je uit je lichaam treedt of loskomt van de realiteit;
  • K-hole, een angstaanjagend gevoel of bijna-dood ervaring.

Ketamine is een verdovende drug die ook wel bekend staat als ‘keta’ of ‘Special K’. De drug kan oraal genomen worden, maar ook gesnoven. In vloeibare vorm kan het worden geïnjecteerd. De hallucinogene effecten zijn vergelijkbaar met die van phencyclidine (PCP of Angel Dust).

Ketamine werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren zestig; het werd toen gebruikt om soldaten tijdens de Vietnamoorlog te verdoven, zodat ze geopereerd konden worden. Het werd ook toegepast als verdovingsmiddel voor dieren. Ketamine bleek echter niet alleen maar verdovende en pijnstillende effecten te hebben; het gaf mensen ook het gevoel dat hun geest als het ware gescheiden werd van hun lichaam. Die buiten lichamelijke gewaarwording maakte het tot een populaire partydrug, en dat is het nog steeds.

Ketamine wordt in de medische wereld nog steeds toegepast, met name bij kinderen en ouderen. Dit omdat ketamine, in tegenstelling tot andere verdovende middelen, een aanzienlijk minder onderdrukkende werking heeft op de ademhaling. Om eventuele hallucinogene bijwerkingen te voorkomen of te onderdrukken wordt ketamine bij medische toepassingen vaak toegediend in combinatie met benzodiazepine.

Ja, het is mogelijk om een overdosis ketamine te krijgen of te nemen. Omdat het een verdovend middel betreft, is een overdosis meestal te herkennen aan twee primaire symptomen: niet meer wakker kunnen worden en/of ernstige ademhalingsproblemen. Bij vermoedens van een overdosis ketamine (bij jezelf of een ander) is het dan ook van levensbelang om onmiddellijk het alarmnummer te bellen voor medische hulp.

K-hole of K-holing is een term die gebruikt wordt voor het nemen van een dosis ketamine waarbij je volledig de controle over je lichaam verliest. Je bent je niet langer bewust van je omgeving en wordt opgeslokt door een psychedelische trip. Een K-hole wordt vaak beschreven als een intense buitenlichamelijke of bijna-dood ervaring.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven