24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Stoppen met ketamine

Ketamine helpt mensen ontsnappen aan de realiteit, dat maakt stoppen extra moeilijk. Mensen gebruiken het om te vluchten. De waanbeelden en angsten die mensen krijgen wanneer ze niet gebruiken, dragen niet bij aan de wil en motivatie. De eerste stap is om de realiteit, hoe ver die soms ook weg lijkt, onder ogen te komen. Erken dat je een probleem hebt. Vanaf dat punt ben je op weg naar herstel. Praat erover, durf om hulp te vragen en ga op zoek naar verslavingshulp en begeleiding.

 

Starten met het behandelen van een ketamineverslaving

Nadat de stap is genomen om te stoppen, kan iemand hulp zoeken bij gespecialiseerde instellingen. Daar kun je onder begeleiding stoppen. Omdat er geen lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn, is een kliniekopname niet noodzakelijk. Je kunt dus eventueel thuis afkicken. Uiteraard is het wel mogelijk om voor een klinische opname te kiezen of kan het zijn dat deze wordt aangeraden. Zowel op het gebied van klinische als ambulante zorg biedt Changes GGZ uitkomst. Bij Changes GGZ werken academische specialisten die samen met jou kijken naar jouw verslaving. Zij begrijpen waar jij doorheen gaat, omdat veel van hen ervaringsdeskundige zijn. Samen stel je een persoonlijk plan op om te ondervinden wat de oorzaken van de verslaving zijn en hoe je die kunt tackelen. Duurzaam herstel is mogelijk. Je hebt alleen de juiste handvatten nodig.

Vermoed je dat je verslaafd bent geraakt aan ketamine?

Ketamine is voor sommige gebruikers aantrekkelijk omdat het hen helpt om tijdelijk aan de realiteit te ontsnappen. Er zijn ook gebruikers die menen dat ze tijdens een K-hole ineens helderheid krijgen over hun leven, of een soort spirituele verlichting bereiken. Ketamine is echter niet ontwikkeld voor langdurig gebruik en brengt levensbedreigende risico’s met zich mee. Toegeven dat je verslaafd bent is moeilijk en confronterend. Maar je staat er niet alleen voor; Changes GGZ biedt verslavingshulp voor gebruikers die willen stoppen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we maken samen een plan dat voor jou werkt.

FAQ

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit wordt vergoed door je basisverzekering. Je moet misschien wel (een deel van) je eigen risico betalen. Als dat het geval is, zal je zorgverzekeraar jou hier vooraf van op de hoogte brengen.

Let op: Indien je voor een klinische behandeling naar Zuid-Afrika gaat, worden de kosten van de vlucht niet door je basisverzekering gedekt. Die zul je dan dus wel zelf moeten betalen. Voor meer informatie raden we je aan om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Er zijn geen specifieke ontwenningsverschijnselen bekend bij incidenteel gebruik. Maar als je langdurig ketamine gebruikt kun je wel ontwenningsverschijnselen ervaren. Chronische gebruikers beschrijven vaak een of meer van de volgende lichamelijke symptomen:

  • Rillingen;
  • Hartkloppingen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Paniekaanvallen;
  • Rusteloosheid;
  • Tranende ogen.

Je kunt ook psychische ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals nachtmerries en flashbacks naar hallucinaties en waanbeelden die je had toen je gebruikte.

Ja, het is mogelijk om een overdosis ketamine te krijgen of te nemen. Omdat het een verdovend middel betreft, is een overdosis meestal te herkennen aan twee primaire symptomen: niet meer wakker kunnen worden en/of ernstige ademhalingsproblemen. Bij vermoedens van een overdosis ketamine (bij jezelf of een ander) is het dan ook van levensbelang om onmiddellijk het alarmnummer te bellen voor medische hulp.

Ketamine is doorgaans niet zo verslavend als bijvoorbeeld alcohol, stimulerende middelen (amfetaminen) en opiaten (morfine, heroïne). Desondanks kunnen chronische gebruikers problematische en dwangmatige gedragspatronen ontwikkelen waar ze niet zomaar vanaf komen. Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat ketamine gebruikers een tolerantie ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken, wat ook weer het risico op overdosis en andere negatieve consequenties vergroot.

Als je verslavingsgevoelig bent of een geschiedenis van drugsgebruik hebt, heb je een grotere kans om verslaafd te raken aan ketamine dan mensen zonder die risicofactoren.