24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Effecten van ketamine

Het effect van ketamine heeft met verschillende dingen te maken, zoals de hoeveelheid, inname, de omgeving en de persoon zelf. Bij ketamine zit er een groot verschil in effect bij een lage of hoge dosis of het zogenaamde bumpen, waarin gedurende een langere tijd kleinere dosissen worden genomen. De effecten per dosering zijn:

Psychische kenmerken ketamineverslaving

Ketamine is alleen geestelijk verslavend. Dit wil onder andere zeggen dat je lichaam geen afkickverschijnselen zal vertonen wanneer je ermee stopt. Wanneer het middel de controle over je leven heeft overgenomen, waardoor je het idee hebt dat je zonder niet kunt functioneren, spreken we van een verslaving. De overige herkenningspunten van verslaving zijn:

 • Je ontkent dat je verslaafd bent.
 • Je tolerantie is omhoog gegaan.
 • Als je niet gebruikt heb je last van paniek, angsten een waanbeelden.
 • Je gebruikt vaker dan je van te voren hebt afgesproken.
 • Je gebruikt alleen.
 • Je liegt over gebruik
 • Gebruiken wordt een obsessie.
 • Je kunt niet stoppen, ook al zie je dat de voordelen van stoppen vele malen groter zijn.
 • In een dromerige toestand komen

Vermoed je dat je verslaafd bent geraakt aan ketamine?

Ketamine is voor sommige gebruikers aantrekkelijk omdat het hen helpt om tijdelijk aan de realiteit te ontsnappen. Er zijn ook gebruikers die menen dat ze tijdens een K-hole ineens helderheid krijgen over hun leven, of een soort spirituele verlichting bereiken. Ketamine is echter niet ontwikkeld voor langdurig gebruik en brengt levensbedreigende risico’s met zich mee. Toegeven dat je verslaafd bent is moeilijk en confronterend. Maar je staat er niet alleen voor; Changes GGZ biedt verslavingshulp voor gebruikers die willen stoppen. Neem vrijblijvend contact met ons op en we maken samen een plan dat voor jou werkt.

FAQ

Een behandeling door Changes GGZ valt onder de tweedelijns specialistische geestelijke gezondheidszorg wordt genoemd. Dit wordt vergoed door je basisverzekering. Je moet misschien wel (een deel van) je eigen risico betalen. Als dat het geval is, zal je zorgverzekeraar jou hier vooraf van op de hoogte brengen.

Let op: Indien je voor een klinische behandeling naar Zuid-Afrika gaat, worden de kosten van de vlucht niet door je basisverzekering gedekt. Die zul je dan dus wel zelf moeten betalen. Voor meer informatie raden we je aan om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Er zijn geen specifieke ontwenningsverschijnselen bekend bij incidenteel gebruik. Maar als je langdurig ketamine gebruikt kun je wel ontwenningsverschijnselen ervaren. Chronische gebruikers beschrijven vaak een of meer van de volgende lichamelijke symptomen:

 • Rillingen;
 • Hartkloppingen;
 • Ademhalingsproblemen;
 • Paniekaanvallen;
 • Rusteloosheid;
 • Tranende ogen.

Je kunt ook psychische ontwenningsverschijnselen ervaren, zoals nachtmerries en flashbacks naar hallucinaties en waanbeelden die je had toen je gebruikte.

Ja, het is mogelijk om een overdosis ketamine te krijgen of te nemen. Omdat het een verdovend middel betreft, is een overdosis meestal te herkennen aan twee primaire symptomen: niet meer wakker kunnen worden en/of ernstige ademhalingsproblemen. Bij vermoedens van een overdosis ketamine (bij jezelf of een ander) is het dan ook van levensbelang om onmiddellijk het alarmnummer te bellen voor medische hulp.

Ketamine is doorgaans niet zo verslavend als bijvoorbeeld alcohol, stimulerende middelen (amfetaminen) en opiaten (morfine, heroïne). Desondanks kunnen chronische gebruikers problematische en dwangmatige gedragspatronen ontwikkelen waar ze niet zomaar vanaf komen. Ook zijn er onderzoeken die uitwijzen dat ketamine gebruikers een tolerantie ontwikkelen. Dat wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken, wat ook weer het risico op overdosis en andere negatieve consequenties vergroot.

Als je verslavingsgevoelig bent of een geschiedenis van drugsgebruik hebt, heb je een grotere kans om verslaafd te raken aan ketamine dan mensen zonder die risicofactoren.