Wat is een medicijnverslaving?

De verdovende werking van bepaalde medicijnen kan zeer verslavend zijn, vooral als ze gedurende langere tijd gebruikt worden. Al na enkele weken is er sprake van gewenning, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect. De verslaving kan geestelijk zijn, maar ook lichamelijk. Door de lichamelijke afhankelijkheid kun je, als je stopt of probeert te stoppen, allerlei afkickverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan trillen, transpireren, hoofdpijn, slapeloosheid en nerveuze gevoelens. De kans dat je weer naar de medicijnen grijpt wordt daardoor groter. Als je een medicijnverslaving hebt, dan heb je het gevoel dat je niet meer zonder deze medicijnen kunt.

Mijn omgeving zag mijn medicijnverslaving met lede ogen aan en hebben maakte zich ernstig zorgen. Pas toen ik geen werk, vrienden en sociale contacten meer overhad ben ik opzoek gegaan naar hulp. Ik kwam Changes online tegen en dit leek mij de best bij mij passende instelling. Dit gevoel is vanaf het begin af aan bevestigd. Van een intense detox, kliniekopname en goede nazorg ben ik weer opgebloeid. Ik ga nu weer stilletjes aan de wijde wereld in maar nu zonder escape en dealend met het leven zoals het is.

Rachelle

36 jaar

Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?

Zoals gezegd gaat het bij een medicijnverslaving vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze worden ingezet bij onder andere slaapproblemen, rusteloosheid en angststoornissen. Vanwege het hoge risico op een verslaving mogen deze middelen maar een paar weken gebruikt worden. Maar in die paar weken kun je al een verslaving ontwikkelen.

De meest gebruikte kalmeringsmiddelen zijn Temesta, Xanax, Seresta en Valium. De bekendste slaapmiddelen zijn Rohypnol, Dormicum, Dalmadorm, Mogadon en Normison. Deze medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Ook pijnstillers zoals Oxycodon (dat in de categorie opiaten valt) kunnen verslavend zijn. Maar je kunt ook een verslaving ontwikkelen voor medicijnen die zonder recept te koop zijn. Meestal gaat het dan om pijnstillers zoals paracetamol.

 

Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Als je ervan overtuigd bent dat je medicijnen nodig hebt om te kunnen functioneren, dan kun je ervan uitgaan dat je verslaafd bent aan medicijnen. De symptomen van een medicijnverslaving kunnen per persoon verschillen en zijn vanzelfsprekend ook afhankelijk van het soort medicijnen dat je gebruikt. Een medicijnverslaving uit zich vaak in obsessieve gedachten over je medicijnen, de hoeveelheid die je neemt en wanneer je ze gebruikt. Je verzint smoesjes om herhaalrecepten te krijgen of koopt je medicijnen op de zwarte markt. Je bedenkt excuses voor jezelf en je omgeving om je medicijngebruik te verantwoorden, of liegt om je verslaving voor anderen verborgen te houden. Je weet dat de nadelen van het gebruik groter zijn dan de voordelen, en toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen.

medicijnverslaving-change-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een medicijnverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Changes GGZ biedt hulp bij medicijnverslaving

Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons gerust op telefoonnummer 088-2426437. Je staat er niet alleen voor.

behandeling-changesggz
Eetstoornis

Laatste update: 22/10/2021
  • Intake binnen 2 weken
  • Ambulante behandeling 4 maanden
  • Klinische behandeling 2 weken wachttijd (na goedkeuring aanmelding en akkoord zorgverzekeraar)
Verslaving

Laatste update: 22/10/2021
  • Intake binnen 2 weken
  • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
  • Klinische behandeling geen wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.