Medicijnverslaving
In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen een medicijnverslaving. Het gaat hierbij vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers. Deze medicijnen hebben een verdovende werking en helpen je om te ontspannen en te kalmeren. Wanneer ze door je arts worden voorgeschreven en op een verantwoorde manier gebruikt worden, is er niet veel aan de hand. Het probleem is echter dat een medicijn verslavend kan zijn. En dat kan ernstige gevolgen hebben.
Handige links bij een medicijnverslaving
Wat is een medicijnverslaving?
De verdovende werking kan ervoor zorgen dat een normaal medicijn een verslavend medicijn wordt, vooral als ze gedurende langere tijd gebruikt wordt. Al na enkele weken is er sprake van gewenning, waardoor je een steeds hogere dosis nodig hebt voor hetzelfde effect. De medicijn verslaving kan geestelijk zijn, maar ook lichamelijk. Door de lichamelijke afhankelijkheid kun je, als je stopt of probeert te stoppen, allerlei afkickverschijnselen ervaren. Hierbij kun je denken aan trillen, transpireren, hoofdpijn, slapeloosheid en nerveuze gevoelens. De kans dat je weer naar de medicijnen grijpt wordt daardoor groter. Als je aan een medicijn verslaafd raakt, dan heb je het gevoel dat je niet meer zonder dit medicijn kunt.
Kan ieder medicijn verslavend zijn?
Zoals gezegd gaat het bij een medicijn verslaving vaak om slaap- en kalmeringsmiddelen. Deze worden ingezet bij onder andere slaapproblemen, rusteloosheid en angststoornissen. Vanwege het hoge risico op een medicijnverslaving mogen deze middelen maar een paar weken gebruikt worden. Maar in die paar weken kun je al een medicijnverslaving ontwikkelen.
De meest gebruikte kalmeringsmiddelen zijn Temesta, Xanax, Seresta en Valium. De bekendste slaapmiddelen zijn Rohypnol, Dormicum, Dalmadorm, Mogadon en Normison. Deze medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar. Ook een pijnstiller zoals Oxycodon (dat in de categorie opiaten valt) kan een verslavend medicijn zijn. Maar je kunt ook een medicijnverslaving ontwikkelen voor medicijnen die zonder recept te koop zijn. Meestal gaat het dan om pijnstillers zoals paracetamol.
Ben ik aan een medicijn verslaafd?
Als je ervan overtuigd bent dat je medicijnen nodig hebt om te kunnen functioneren, dan kun je ervan uitgaan dat je een medicijnverslaving hebt. De symptomen van een medicijn verslaving kunnen per persoon verschillen en zijn vanzelfsprekend ook afhankelijk van het soort medicijnen dat je gebruikt. Een medicijnverslaving uit zich vaak in obsessieve gedachten over je medicijnen, de hoeveelheid die je neemt en wanneer je ze gebruikt. Je verzint smoesjes om herhaalrecepten te krijgen of koopt je medicijnen op de zwarte markt. Je bedenkt excuses voor jezelf en je omgeving om je medicijngebruik te verantwoorden, of liegt om je verslaving voor anderen verborgen te houden. Je weet dat de nadelen van het gebruik groter zijn dan de voordelen, en toch lukt het je niet om (zelfstandig) te stoppen.
Een intensief traject
Het kan voor jouw afkicktraject van een medicijn verslaving nodig zijn dat je lichaam moet ontgiften. Dit noemen wij detox. Voordat je start met je traject in onze afkickkliniek zul je dus enkele weken je lichaam vrij moeten maken van alcohol of drugs. Onze deskundigen en artsen zullen je helpen in met dit proces en ervoor zorgen dat je na enkele weken ook daadwerkelijk vrij bent van deze stoffen en kunt beginnen aan jouw herstel van een medicijnverslaving in onze verslavingskliniek.
Changes GGZ biedt hulp bij een medicijn verslaving
Een medicijnverslaving kan zeer ernstige gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je medicijnverslaving? Bel ons gerust op telefoonnummer 088-2426437. Je staat er niet alleen voor.


Aanmeldprocedure
Wachttijden
Laatste update: 08/06/2023
- Intake binnen 2 weken
- Individuele behandeling Breda 6 maanden wachttijd
- Ambulante behandeling Breda 8-16 weken wachttijd
- Ambulante behandeling Weert 1-8 weken wachttijd
- Klinische behandeling Weert 4-15 weken wachttijd
- Klinische behandeling Zuid-Afrika 4-5 weken wachttijd
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
Tijd voor een nieuwe koers
Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je medicijnverslaving?
Bel ons via 088-2426437 of kom in contact via onderstaande button.
Wij staan je graag te woord.