24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Hoe ziet de behandeling van een medicijnverslaving eruit?

Bij Changes GGZ stellen we altijd een persoonlijk behandelplan voor je op. Daarbij houden we rekening met zowel het soort medicijn waar je van afhankelijk bent, als jouw individuele behoeften. Ook kijken we naar de ernst en aard van je verslaving. Op basis van al deze zaken maken we een keuze voor een ambulante dagbehandeling of een kliniekopname. Een succesvolle behandeling bestaat in veel gevallen uit een detox in combinatie met therapiesessies. Tijdens de detox helpen we je om, onder professionele begeleiding, af te kicken van de medicijnen. Indien noodzakelijk wordt er mogelijk alternatieve medicatie voorgeschreven zodat je je gebruik geleidelijk af kunt bouwen.

 

Wat kan ik verwachten van de therapiesessies?

Afhankelijk van het soort medicijnen dat je gebruikt, kun je soms vrij heftige ontwenningsverschijnselen ervaren. De steun die je krijgt tijdens de therapiesessies helpt je daar doorheen. Het primaire doel van de therapiesessies is echter het realiseren van een duurzaam herstel. Met andere woorden: we gaan aan de slag om te voorkomen dat je tijdens of na je behandeling weer terugvalt in je oude gewoontes. Door middel van onder andere cognitieve gedragstherapie leer je om ongezonde denk- en gedragspatronen te identificeren en te veranderen in positieve denk- en gedragspatronen. Onze ervaren specialiseren leren je strategieën die je zelf kunt toepassen om het verlangen naar de medicatie beter te beheersen en te voorkomen dat je terugvalt.

Behandeling medicijnverslaving bij Changes GGZ

Een medicijnverslaving hoeft niet permanent te zijn. Met de juiste begeleiding en een goede nazorg helpen wij je om van je verslaving af te komen en de controle over je leven terug te krijgen. Wil je graag meer informatie over de behandeling van een medicijnverslaving bij Changes GGZ? Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

FAQ

Het kan lastig zijn om zelf te bepalen of je echt verslaafd bent aan medicijnen. Je komt vaak al een eind door jezelf in te lezen in de symptomen van een medicijnverslaving. Ben je afhankelijk geworden van je voorgeschreven medicijnen? Heb je steeds meer medicijnen nodig om het gewenste effect te bereiken? Lukt het je niet om zelfstandig te stoppen? Dan is de kans groot dat je een medicijnverslaving hebt. Afhankelijk van het type medicijnen en hoe vaak en hoeveel je gebruikt, kan dit ernstige gevolgen hebben. We raden je dan ook aan om contact met ons op te nemen. Dit is geheel vrijblijvend!

Als twee mensen tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid van hetzelfde medicijn nemen, zal het bij de een sneller uit zijn of haar systeem zijn dan bij de ander. Het ‘eliminatieproces’ is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, zoals je leeftijd, gewicht, tolerantie, stofwisseling, en lever- en nierfunctie.

Dat hangt af van het type medicijn. Hieronder een grove schatting per klasse van geneesmiddel:

Opioïden
Urine: 3 – 4 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

Benzodiazepinen
Urine: 3 – 6 weken
Bloed: 2 – 3 dagen
Haar: tot 90 dagen

Amfetaminen
Urine: 1 – 3 dagen
Bloed: tot 12 uur
Haar: tot 90 dagen

We onderscheiden drie klassen van geneesmiddelen die gepaard gaan met een hoog risico op verslaving: opioïden, benzodiazepinen en stimulantia. De symptomen en gevolgen van de medicijnverslaving kunnen per medicijn verschillen.