Oxycodon verslaving

Kies voor hulp bij een Oxycodon verslaving

Oxycodon verslaving

Oxycodon is een opiaat, een morfineachtige pijnstiller, dat wordt voorgeschreven door artsen bij hevige pijn, verwondingen en ernstige ziektes.

Oxycodon verslavingen komen voor onder patiënten die al lange tijd oxycodon gebruiken tegen hun pijn, maar door dosis escalatie, tolerantie ontwikkeling of een toename van de pijnklachten is dit middel erg verslavend. Daarbij schrijven artsen het middel oxycodon steeds vaker voor, waardoor een verslaving vaker voorkomt. Patiënten met een oxycodon verslaving zoeken daarvoor behandeling in de verslavingszorg of in een afkickkliniek.

Changes GGZ Halsteren Behandelaar

Ik wil een medewerker spreken

Heb je vragen over Changes GGZ en wil je graag met één van onze medewerkers spreken? Bel ons via 088 - 242 6437.

Ik wil teruggebeld worden

Wil je liever dat één van onze medewerkers jou terugbelt? Laat dan je gegevens achter in ons terugbelformulier.

Wat is oxycodon?

Is oxycodon verslavend? Het middel is twee keer sterker dan morfine en dus ook extreem verslavend. Oxycodon werkt erg goed bij het onderdrukken van pijn, maar tolerantie treedt al snel op. Het afbouwen van oxycodon is daarom heel moeilijk als de pijn is geweken.

Deze vorm van drugsverslaving noemen we een medicijnverslaving. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen. De werking hiervan houdt ongeveer vier tot zes uur aan.

Oxycodon verslaving

Vroeger werden dit soort sterke pijnstillers alleen voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Tegenwoordig geven artsen zulke medicijnen ook steeds vaker bij minder ernstige klachten, zoals botbreuken of na operaties. Door de toename in het aantal voorgeschreven recepten en de beschikbaarheid van oxycodon, is een toename van verslavingen en het aantal gevallen met een overdosis het gevolg. De gevolgen van een oxycodon verslaving zijn ook niet zonder gevaar. Oxycodon vertraagt de ademhaling en bloeddruk, maar bij een overdosis kan de ademhaling zo langzaam dat gevaarlijk wordt.

Oxycodon kan ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Sufheid;
  • Obstipatie;
  • Misselijkheid;
  • Hoofdpijn;
  • Jeuk;
  • Verwardheid;
  • Depressie;
  • Ademhalingsproblemen.

Op de Spoedeisende Hulp (SE) belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking van oxycodon.

Is oxycodon verslavend?

Oxycodon is een zeer verslavend medicijn, waarmee wordt bedoeld dat er een sterk fysieke afhankelijkheid kan ontstaan. De pijnstiller is een semi-synthetisch opiaat, wat bekend staat om de effectieve werking tegen hevige pijn. De werking van oxycodon is te vergelijken met die van stoffen als morfine en heroïne. Voor heroïneverslaafden is oxycodon een interessant alternatief omdat het middel (in het geval van misbruik) bijna dezelfde roes geeft als heroïne.

Ontwenningsverschijnselen bij een oxycodon verslaving

Als je gaat afkicken van je oxycodon verslaving treden er verschillende ontwenningsverschijnselen op. We hebben hieronder een overzicht van mogelijke afkickverschijnselen voor je op een rij gezet.

  • Pijnlijke spieren;
  • Griepachtige verschijnselen;
  • Sombere stemming;
  • Slaapproblemen;
  • Kippenvel of rillingen;
  • Braken en diarree.

Rachelle, 36 jaar

Mijn omgeving zag mijn medicijnverslaving met lede ogen aan en maakte zich ernstig zorgen. Pas toen ik geen werk, vrienden en sociale contacten meer overhad, ben ik op zoek gegaan naar hulp. Ik kwam Changes GGZ online tegen en dit leek mijde instelling die het beste bij mij paste. Dit gevoel is vanaf het begin af aan bevestigd. Na een intense detox, kliniekopname en goede nazorg ben ik weer opgebloeid. Ik ga nu weer stilletjes aan de wijde wereld in, maar nu zonder escape en dealend met het leven zoals het is.

Hulp bij een Oxycodon verslaving

Changes GGZ

Een oxycodon verslaving kan zeer vervelende gevolgen hebben. Het is dan ook van essentieel belang dat je professionele hulp krijgt om van je verslaving af te komen. Changes GGZ kan je hierbij helpen. Wij bieden een gespecialiseerde behandeling op maat waarbij de focus ligt op duurzaam herstel. Wil je meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen? Of heb je behoefte aan hulp bij het overwinnen van je oxycodon verslaving? Bel ons vrijblijvend op telefoonnummer: 088-242 6437. Je staat er niet alleen voor.

Intensief en bewezen

Wij geloven in een korte en intensieve behandeling. Dit doen we door cognitieve gedragstherapie aangevuld met het 12-stappenplan. Een wetenschappelijk bewezen aanpak met hoge resultaten. Onze behandelaren zijn specialistisch opgeleid, soms aangevuld met eigen ervaringen.

Persoonlijk en huiselijk

Afhankelijk van jouw situatie bepalen we samen of een kliniekopname nodig is, of dat je ambulant geholpen kan worden. We staan voor een persoonlijke aanpak op kleinschalige, huiselijke locaties. Soms kun je thuis blijven wonen. In dat geval ben je welkom bij ons in Breda. Maar het kan voor jouw herstel ook nodig zijn dat je afreist naar Zuid-Afrika of opgenomen wordt in onze kliniek in Weert. Daar leer je in een veilige omgeving weer genieten van de kleine dingen. Samen ontdekken we welke route het beste bij je past.

Veelgestelde vragen

Een ketamineverslaving kan veel onduidelijkheden oproepen. Hieronder beantwoorden we enkele veel gestelde vragen met betrekking tot ketamineverslaving.

Oxycodon is een opiaat, een morfineachtige pijnstiller, dat wordt voorgeschreven door artsen. Dit medicijn is twee keer sterker dan morfine en werkt dus zeer goed bij het stillen van pijn. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen. De werking hiervan houdt ongeveer vier tot zes uur aan.
Oxycodon is zeer verslavend. Het is twee keer sterker dan morfine en je lichaam bouwt al heel snel een tolerantie op, waardoor je een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen.
Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis oxycodon te nemen. Het gebruik van oxycodon in combinatie met andere drugs verhoogt de kans op een overdosis. Een overdosis kan fataal zijn, zelfs bij het eerste gebruik. Oxycodon zorgt voor een vermindering van de ademhaling, waarbij een vertraagde ademhaling ervoor kan zorgen dat je buiten westen raakt of zelfs overlijdt.
Het kan gevaarlijk zijn om auto te rijden als je oxycodon gebruikt. Dit komt vooral door de bijwerkingen, zoals sufheid, verwardheid en duizeligheid. De eerste twee weken bij gebruik van oxycodon mag je niet autorijden. Gebruik je oxycodon langer dan twee weken, dan raden we het aan om eerst te overleggen met je huisarts voordat je weer gaat autorijden.
Bij Changes GGZ werken we met ervaren specialisten die samen met jou je verslaving aanpakken. Omdat abrupt stoppen met oxycodon vaak leidt tot heftige ontwenningsverschijnselen, raden wij je daarom aan om te starten met een detox behandeling onder medische supervisie. Na de detox behandeling zetten we de volgende stap naar jouw herstel. We gaan op zoek naar de oorzaak van je oxycodon verslaving en bepalen daarna samen welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Wij bieden mogelijkheid om je oxycodon verslaving aan te pakken aan de hand van ambulante zorg of klinisch opname.

Als je oxycodon slechts enkele dagen gebruikt, dan kan je in één keer stoppen. Maar wanneer je al langere tijd oxycodon gebruikt, dan is het niet verstandig om in één keer te stoppen. Je lichaam is heel snel gewend geraakt aan dit medicijn, waardoor we het aanraden om geleidelijk af te bouwen. Als je in één keer stopt met oxycodon kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden, zoals

  • Onrust;
  • Diarree;
  • Hartkloppingen;
  • Koorts;
  • Zweten;
  • Rillen;
  • Gapen;
  • Verlies van eetlust;
  • Misselijkheid;
  • Maagkrampen.

Bij Changes GGZ raden we aan om je behandeling te starten met een detox behandeling onder medische supervisie. Zo zorgen we ervoor dat je deskundig afkickt van oxycodon.

Ook al wordt oxycodon op recept door de huisarts voorgeschreven, gewenning aan dit medicijn treed al snel op. Je kan daardoor gemakkelijk een oxycodon verslaving ontwikkelen. Heb jij het gevoel dat je de dosis oxycodon steeds meer moet verhogen om hetzelfde effect te krijgen? Voel je je suf, moe of futloos? En wanneer je probeert te stoppen met oxycodon, treden er dan al snel ontwenningsverschijnselen op, zoals braken, duizeligheid of koorts?

Bij ‘ja’ op deze vragen, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oxycodon verslaving.

Het herkennen van de signalen van een oxycodon verslaving is een belangrijke stap richting jouw herstel.

Het erkennen van je oxycodon verslaving is een belangrijke stap op weg naar duurzaam herstel.

Wij helpen je graag verder met de volgende stappen. Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. Wij plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.

Hulp nodig?

Plan een eerste kennismakingsgesprek

Heb jij hulp nodig? Wij helpen je bij jouw verslaving.
Laat hieronder je gegevens achter en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct iemand spreken? Bel 088 – 242 6437 (24/7 bereikbaar).

Waar zoek jij hulp bij?

Vul hieronder jouw gegevens in

Privacybeleid: Bij het versturen van jouw aanmelding ga jij akkoord met onze privacy voorwaarden. Changes GGZ gaat zeer voorzichtig om met jouw gegevens. Je kunt op ieder moment vragen om verwijdering. Bekijk hier het privacyverklaring van Changes GGZ.

Scroll naar boven