24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Korte termijn risico’s bij oxycodon gebruik

Net zoals bij elk medicijn dat je gebruikt brengt het eventuele bijwerkingen met zich mee. Op de Spoedeisende Hulp belanden jaarlijks zo’n zevenhonderd patiënten met een ernstige bijwerking. Er zijn verschillende korte termijn gevolgen van oxycodon.

 • Obstipatie
 • Duizeligheid
 • Overmatige vermoeidheid
 • Maag en darmklachten, zoals misselijkheid en braken.
 • Jeuk
 • Hoofdpijn
 • Droge mond
 • Wazig zien

Lange termijn risico’s bij oxycodon gebruik

Langdurig gebruik van oxycodon zorgt ervoor dat je fysiek en/of geestelijk afhankelijk raakt van oxycodon. Maar het gebruik van oxycodon is niet zonder risico’s. Hieronder zijn de meest voorkomende gevolgen op lange termijn op een rij gezet bij langdurig oxycodon gebruik.

 • Vermindering van de ademhaling, waarbij een vertraagde ademhaling ervoor kan zorgen dat je buiten westen raakt of zelfs overlijdt.
 • Voor oxycodon ontwikkel je snel een fysieke tolerantie. Dit heeft tot gevolg dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde gewenste effect te bereiken.
 • Bij langdurig gebruik van oxycodon treden ontwenningsverschijnselen op als je wilt stoppen. We raden daarom ook aan om af te kicken onder professionele begeleiding.
 • Stemmingswisselingen wanneer er te weinig pijnstillers zijn.
 • Gevoelens worden vlakker en relaties in sociale kringen voelen minder belangrijk.

Denk je dat je een oxycodon verslaving hebt?

Zoals je nu weet brengt oxycodon gebruik verschillende korte- en lange termijn gevolgen met zich mee. Als je het vermoeden hebt dat je verslaafd bent aan oxycodon, is de eerste stap het erkennen van je verslaving. Met de stappen daarna kunnen wij je helpen. Wij zorgen ervoor dat je professionele begeleiding krijgt met een behandeling op maat. Neem gerust contact met ons op als je behoefte hebt aan meer informatie.

FAQ

Het erkennen van je oxycodon verslaving is een belangrijke stap op weg naar duurzaam herstel. Wij helpen je graag verder met de volgende stappen. Heb je een geldige zorgverzekering en een verwijsbrief van je huisarts? Neem dan vooral contact met ons op. Wij plannen dan een intakegesprek met je in. Tijdens dat gesprek evalueren we of je bij ons inderdaad op de juiste plek bent.

Ja, het is zeker mogelijk om een overdosis oxycodon te nemen. Het gebruik van oxycodon in combinatie met andere drugs verhoogt de kans op een overdosis.

Een overdosis kan fataal zijn, zelfs bij het eerste gebruik. Oxycodon zorgt voor een vermindering van de ademhaling, waarbij een vertraagde ademhaling ervoor kan zorgen dat je buiten westen raakt of zelfs overlijdt. 

Oxycodon is zeer verslavend. Het is twee keer sterker dan morfine en je lichaam bouwt al heel snel een tolerantie op, waardoor je een hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen.

Oxycodon is een opiaat, een morfineachtige pijnstiller, dat wordt voorgeschreven door artsen. Dit medicijn is twee keer sterker dan morfine en werkt dus zeer goed bij het stillen van pijn. Oxycodon wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules of drank. Naast het pijnstillende effect van oxycodon kan het kalmerend werken en angst verminderen. De werking hiervan houdt ongeveer vier tot zes uur aan.