24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Wat is speed?

Speed wordt, in tegenstelling tot veel andere drugs, gemaakt in een laboratorium. De werkzame stof in speed is amfetamine. Dit is een oppeppend middel dat chemisch sterk lijkt op het hormoon adrenaline en op de neurotransmitters noradrenaline en dopamine. Neurotransmitters zijn stofjes in de hersenen die voor overdracht van signalen tussen je zenuwen zorgen. Speed wordt meestal gesnoven, maar kan ook worden geslikt of geïnjecteerd. De maximale sterkte van een amfetamine poeder (of pil) is 73%, maar meestal bevat het zo’n 30 tot 40% van de stof. Dat komt omdat het vaak wordt versneden met cafeïne. De drug beïnvloedt de adrenaline receptoren in de hersenen. Daardoor neemt onder andere de bloedstroom naar je spieren toe, gaat je hartslag omhoog en worden je pupillen groter.

Wat is de achtergrond van speed?

Amfetamine werd vanaf 1927 als medicijn voorgeschreven. Eerst als bloeddruk-verhogend middel en later tegen astma en luchtwegproblemen. Het werd ook wel gebruikt als middel om af te vallen. Omdat men destijds nog nauwelijks kennis had van de schadelijke effecten, was amfetamine gewoon te koop in de apotheek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd amfetamine ook ingezet bij gevechtssituaties, vanwege het feit dat het de soldaten alerter en energieker maakte. Rond 1969 ontstond er een ware ‘speedgolf’ – de drug werd razend populair onder jongeren en er was geen sprake meer van gecontroleerd gebruik. De schadelijke gevolgen hiervan werden geleidelijk zichtbaar. In 1976 werd amfetamine in Nederland bij de wet verboden. Het staat nu op Lijst 1 van de Opiumwet.

Ik kreeg zelf liefde terug zelfrespect en kon mijn emoties er laten zijn. Ik koos voor openheid, eerlijkheid en clean zijn. Elke dag wordt het leven een stukje mooier. Elke dag wordt mijn zelfliefde een beetje groter. Het leven blijft bestaan uit moeilijke keuzes, maar deze keuzes worden nu wel vanuit een punt gemaakt waarin mijn grenzen, mijn zelfliefde en mijn behoeftes voorop staan.

Dieuwertje

Ben ik verslaafd aan speed?

De grens tussen incidenteel gebruiken op een feestje en een speedverslaving is heel dun. De symptomen van een speedverslaving kunnen per persoon verschillen. De gevolgen zijn echter zeer ernstig, niet alleen voor verslaafden. Zelfs één keer speed gebruiken kan, als het verkeerd gaat, een fatale afloop hebben. Zelf stoppen met speed gebruiken kan heel moeilijk zijn als je er afhankelijk van bent, vooral vanwege de afkickverschijnselen die je kunt ervaren. Als je twijfelt of je verslaafd bent aan speed, kun je onze zelf-test doen.

speedverslaving-changes-ggz

Blijvend herstel

Blijvend herstel van een speedverslaving is mogelijk. Daarvan zijn wij overtuigd. Om dit te bereiken, is onze aanpak misschien anders dan je gewend bent. Dit is meteen het eerste patroon dat we doorbreken. Het is tijd om het roer met beide handen vast te grijpen en de regie over jouw leven terug te krijgen. Zet de eerste stap naar echt herstel.

Speedverslaving behandeling bij Ghanges GGZ

Als je met een speedverslaving kampt, kan het heel lastig zijn om een uitweg te vinden. Maar je staat er niet alleen voor. Duurzaam herstel van een speedverslaving is wel degelijk mogelijk met een behandeling van Changes GGZ. Onze academisch geschoolde specialisten hebben ruimschoots ervaring binnen de verslavingszorg. Zij zetten hun expertise in om jouw verslaving en de onderliggende problematiek te identificeren en te behandelen. Een groot gedeelte van onze specialisten zijn tevens ervaringsdeskundigen. Zij weten als geen ander waar jij doorheen gaat en ook zij zetten alle professionele zeilen bij voor jouw duurzame herstel van een speedverslaving.

Ken je iemand in je omgeving die verslaafd is aan speed of heb je zelf hulp nodig bij het overwinnen van je speedverslaving? Bel ons gerust op telefoonnummer 088-2426437 voor meer informatie of maak meteen een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. We staan je graag te woord.

changesggz-verblijf-zuid-afrika
behandeling-changesggz
Changes GGZ

Wachttijden

Eetstoornis

Laatste update: 16/04/2021
  • Intake binnen 10 weken
  • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
  • Klinische behandeling 8 weken wachttijd (na akkoord zorgverzekeraar)
Verslaving

Laatste update: 16/04/2021
  • Intake binnen 10 weken
  • Ambulante behandeling 4 maanden wachttijd
  • Klinische behandeling 2 weken wachttijd

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je contact opnemen met ons, of je zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

 

Tijd voor een nieuwe koers

Heb je hulp nodig bij het overwinnen van je speedverslaving? Bel ons via 088-2426437 of vul onderstaand formulier in.

Wij staan je graag te woord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

FAQ

Ja, speed is zeer verslavend. Je kunt zowel lichamelijk als psychisch verslaafd raken aan amfetaminen. Een speedverslaving kan zeer ernstige en mogelijk fatale gevolgen hebben.

Amfetamine werd al in 1887 voor het eerst gesynthetiseerd. Rond 1927 ontdekte men dat amfetamine verlichting gaf bij astma, bronchitis en andere luchtwegaandoeningen. Het werd toen regelmatig door artsen voorgeschreven. De eetlustremmende werking van amfetamine zorgde ervoor dat het ook vaak werd gebruikt om af te vallen. Daarnaast werd het gebruikt voor het behandelen van depressie. In de Tweede Wereldoorlog werd speed op grote schaal voorgeschreven aan militairen, zodat zij langer alert konden blijven. Ook in de Vietnamoorlog gebruikten Amerikaanse militairen heel veel amfetaminen. Geleidelijk aan werd duidelijk dat amfetaminen ernstige bijwerkingen had. Het duurde echter nog tot de jaren zeventig voordat amfetaminen daadwerkelijk bij de wet verboden werd.

Speed wordt verhandeld in poedervorm. De meeste gebruikers snuiven het. De speed komt dan via het neusslijmvlies in je bloed terecht, waardoor je binnen enkele minuten al effect voelt. Het kan ook gewoon oraal worden ingenomen. Vanwege de bijzonder bittere smaak wordt het poeder dan meestal in een vloeitje gedaan om er een zogeheten ‘bommetje’ van te maken, waardoor het makkelijker geslikt kan worden. Dan duurt het ongeveer 30 minuten tot een uur voordat de effecten in werking treden. Sommige gebruikers smeren (voornamelijk restjes) speed op hun tandvlees. Speed wordt ook wel gespoten; in dat geval komt de drug rechtstreeks in je bloedbaan terecht en voel je dus onmiddellijk de effecten.