24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Lichamelijke afkickverschijnselen van speed

Als je verslaafd bent aan speed en je stopt ineens met gebruiken, dan kun je de volgende lichamelijke afkickverschijnselen ervaren:

 • Vermoeidheid.
 • Lethargie.
 • Moeite met bewegen.
 • Moeite met praten.
 • Slaapproblemen.
 • (Spier)pijn en algehele malaise (vergelijkbaar met griep).
 • Maag- en darmklachten.
 • Zodra je eetlust weer terugkomt en je weer begint te eten, zal je lichaam (dat gedurende je verslaving in overlevingsmodus is geraakt) veel van wat je binnenkrijgt opslaan als vet. Dit kan resulteren in gewichtstoename.

 

Psychische afkickverschijnselen van speed

Behalve lichamelijke klachten kun je ook psychische en emotionele symptomen ervaren. De psychische afkickverschijnselen van speed kunnen zeer intens en onplezierig zijn.

 • Levendige nachtmerries.
 • Angst.
 • Prikkelbaarheid
 • Sociale problemen.
 • Obsessieve gedachten.
 • Depressie.

 

Hoe lang houden de afkickverschijnselen aan?

Als je ernstig verslaafd bent aan speed, dan kun je al binnen zes uur na het laatste gebruik last krijgen van afkickverschijnselen. De intensiteit en duur van deze afkickverschijnselen zijn afhankelijk van hoe lang je verslaafd bent en hoe veel speed je in die periode hebt gebruikt. De lichamelijke afkickverschijnselen bereiken hun hoogtepunt in twee tot tien dagen na het stoppen, waarna ze geleidelijk afnemen. De psychische en emotionele afkickverschijnselen kunnen echter weken of maandenlang aanhouden. In sommige gevallen hebben mensen er zelfs (in meer of mindere mate) nog jaren last van.

Afkicken van speed doe je niet in je eentje

De afkickverschijnselen van speed kunnen heel intens zijn. Abrupt stoppen met speed gebruiken (‘cold turkey’) kan de afkickverschijnselen verergeren en verhoogt daarbij het risico op het ontwikkelen van langdurige psychische problemen. Het is dan ook belangrijk om altijd professionele hulp te zoeken als je wilt afkicken. Wij kunnen je helpen om het afkickproces soepeler te laten verlopen en veel van je afkickverschijnselen te verlichten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

FAQ

Ja, speed is zeer verslavend. Je kunt zowel lichamelijk als psychisch verslaafd raken aan amfetaminen. Een speedverslaving kan zeer ernstige en mogelijk fatale gevolgen hebben.

Amfetamine werd al in 1887 voor het eerst gesynthetiseerd. Rond 1927 ontdekte men dat amfetamine verlichting gaf bij astma, bronchitis en andere luchtwegaandoeningen. Het werd toen regelmatig door artsen voorgeschreven. De eetlustremmende werking van amfetamine zorgde ervoor dat het ook vaak werd gebruikt om af te vallen. Daarnaast werd het gebruikt voor het behandelen van depressie. In de Tweede Wereldoorlog werd speed op grote schaal voorgeschreven aan militairen, zodat zij langer alert konden blijven. Ook in de Vietnamoorlog gebruikten Amerikaanse militairen heel veel amfetaminen. Geleidelijk aan werd duidelijk dat amfetaminen ernstige bijwerkingen had. Het duurde echter nog tot de jaren zeventig voordat amfetaminen daadwerkelijk bij de wet verboden werd.

Speed wordt verhandeld in poedervorm. De meeste gebruikers snuiven het. De speed komt dan via het neusslijmvlies in je bloed terecht, waardoor je binnen enkele minuten al effect voelt. Het kan ook gewoon oraal worden ingenomen. Vanwege de bijzonder bittere smaak wordt het poeder dan meestal in een vloeitje gedaan om er een zogeheten ‘bommetje’ van te maken, waardoor het makkelijker geslikt kan worden. Dan duurt het ongeveer 30 minuten tot een uur voordat de effecten in werking treden. Sommige gebruikers smeren (voornamelijk restjes) speed op hun tandvlees. Speed wordt ook wel gespoten; in dat geval komt de drug rechtstreeks in je bloedbaan terecht en voel je dus onmiddellijk de effecten.