24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Effecten van speed

Speed staat erom bekend dat je er energie van krijgt. Daarnaast kunnen de volgende effecten optreden:

Korte termijn risico’s van speed

Eén keer speed gebruiken brengt al risico’s met zich mee. De effecten verschillen per persoon en worden beïnvloed door een breed scala aan factoren, zoals je gewicht, hoeveel en hoe lang geleden je hebt gegeten, je algehele gezondheid, hoeveel speed je hebt genomen en of je de speed hebt gecombineerd met andere drugs of alcohol.

Lange termijn risico’s van speed

Een keertje speed gebruiken brengt flink wat risico’s met zich mee. Je kunt je dus wel voorstellen hoe schadelijk het gebruik van deze drug op de lange termijn is. Hieronder hebben we de meest voorkomende lange termijn effecten van speed op een rijtje gezet:

Denk je dat je verslaafd bent aan speed?

Dan is dit het moment om er iets aan te doen. Een speedverslaving is een zeer ernstig probleem dat fatale gevolgen kan hebben. Changes GGZ is er om jou professionele begeleiding te bieden en je te helpen om van je verslaving af te komen. Neem gerust contact met ons op als je wilt weten wat wij voor je kunnen betekenen. Dit is geheel vrijblijvend.

FAQ

Ja, speed is zeer verslavend. Je kunt zowel lichamelijk als psychisch verslaafd raken aan amfetaminen. Een speedverslaving kan zeer ernstige en mogelijk fatale gevolgen hebben.

Amfetamine werd al in 1887 voor het eerst gesynthetiseerd. Rond 1927 ontdekte men dat amfetamine verlichting gaf bij astma, bronchitis en andere luchtwegaandoeningen. Het werd toen regelmatig door artsen voorgeschreven. De eetlustremmende werking van amfetamine zorgde ervoor dat het ook vaak werd gebruikt om af te vallen. Daarnaast werd het gebruikt voor het behandelen van depressie. In de Tweede Wereldoorlog werd speed op grote schaal voorgeschreven aan militairen, zodat zij langer alert konden blijven. Ook in de Vietnamoorlog gebruikten Amerikaanse militairen heel veel amfetaminen. Geleidelijk aan werd duidelijk dat amfetaminen ernstige bijwerkingen had. Het duurde echter nog tot de jaren zeventig voordat amfetaminen daadwerkelijk bij de wet verboden werd.

Speed wordt verhandeld in poedervorm. De meeste gebruikers snuiven het. De speed komt dan via het neusslijmvlies in je bloed terecht, waardoor je binnen enkele minuten al effect voelt. Het kan ook gewoon oraal worden ingenomen. Vanwege de bijzonder bittere smaak wordt het poeder dan meestal in een vloeitje gedaan om er een zogeheten ‘bommetje’ van te maken, waardoor het makkelijker geslikt kan worden. Dan duurt het ongeveer 30 minuten tot een uur voordat de effecten in werking treden. Sommige gebruikers smeren (voornamelijk restjes) speed op hun tandvlees. Speed wordt ook wel gespoten; in dat geval komt de drug rechtstreeks in je bloedbaan terecht en voel je dus onmiddellijk de effecten.