24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Effecten van speed

Voordat we gaan kijken naar de symptomen van een speedverslaving, is het belangrijk dat je wat de effecten van speed zijn en wat deze drug met je lichaam doet.

  • In het begin heb je bij speedgebruik merkbaar meer energie. Je voelt je alert en opgewekt.
  • Na het nemen van speed word je vrolijker, je zelfvertrouwen neemt toe en je gaat meer praten.
  • Hongergevoelens verdwijnen.
  • Je hartslag en je bloeddruk gaan omhoog.
  • Je voelt je onrustig en kunt moeilijk stilzitten. Je hebt het gevoel dat al je spieren zich aanspannen.
  • Slapen lukt vaak niet. De grote hoeveelheid aan energie die je voelde kan doorslaan in een opgejaagd, paranoïde en/of zelfs agressief gevoel.
  • Als je ‘te hard’ gaat kun je last krijgen van zweten, misselijkheid, diarree, hoofdpijn en flauwvallen.

Meer weten of een nieuwe afspraak maken?

Herken je hierboven genoemde symptomen? En wil jij graag van je speedverslaving af? Changes GGZ kan je hierbij helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Dit is geheel vrijblijvend.

FAQ

Ja, speed is zeer verslavend. Je kunt zowel lichamelijk als psychisch verslaafd raken aan amfetaminen. Een speedverslaving kan zeer ernstige en mogelijk fatale gevolgen hebben.

Amfetamine werd al in 1887 voor het eerst gesynthetiseerd. Rond 1927 ontdekte men dat amfetamine verlichting gaf bij astma, bronchitis en andere luchtwegaandoeningen. Het werd toen regelmatig door artsen voorgeschreven. De eetlustremmende werking van amfetamine zorgde ervoor dat het ook vaak werd gebruikt om af te vallen. Daarnaast werd het gebruikt voor het behandelen van depressie. In de Tweede Wereldoorlog werd speed op grote schaal voorgeschreven aan militairen, zodat zij langer alert konden blijven. Ook in de Vietnamoorlog gebruikten Amerikaanse militairen heel veel amfetaminen. Geleidelijk aan werd duidelijk dat amfetaminen ernstige bijwerkingen had. Het duurde echter nog tot de jaren zeventig voordat amfetaminen daadwerkelijk bij de wet verboden werd.

Speed wordt verhandeld in poedervorm. De meeste gebruikers snuiven het. De speed komt dan via het neusslijmvlies in je bloed terecht, waardoor je binnen enkele minuten al effect voelt. Het kan ook gewoon oraal worden ingenomen. Vanwege de bijzonder bittere smaak wordt het poeder dan meestal in een vloeitje gedaan om er een zogeheten ‘bommetje’ van te maken, waardoor het makkelijker geslikt kan worden. Dan duurt het ongeveer 30 minuten tot een uur voordat de effecten in werking treden. Sommige gebruikers smeren (voornamelijk restjes) speed op hun tandvlees. Speed wordt ook wel gespoten; in dat geval komt de drug rechtstreeks in je bloedbaan terecht en voel je dus onmiddellijk de effecten.