24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Geestelijke kenmerken eetstoornis NAO

Wanneer je lijdt aan NAO zijn er een aantal geestelijke kenmerken die overeenkomen met andere gespecificeerde voedings- of eetstoornissen zoals;

 • Je hebt negatieve gedachten en last van depressies. Wanneer je hebt gegeten, heb je het idee dat je gefaald hebt. Dit versterkt de negatieve gedachten over jezelf
 • Je voelt je onrustig en gespannen
 • Je hebt geen zin in seks, omdat je je schaamt voor je lichaam
 • Je hebt obsessieve gedachten over eten en niet eten
 • Vermijdingsgedrag. Je ontwijkt eetmomenten met anderen, omdat je je schaamt en niet wil dat iemand doorheeft wat er speelt
 • Sociaal isolement. Omdat je mensen ontwijkt, kom je steeds minder met mensen in contact, waardoor je steeds verder in een sociaal isolement terechtkomt. Je voelt je steeds vaker eenzaam
 • Je voelt je minderwaardig en baalt van je lichaam


Lichamelijke kenmerken eetstoornis NAO

Zoals eerder aangegeven is het lastig om lichamelijk bij iemand te constateren dat er sprake is van NAO, maar er zijn wel een aantal lichamelijke kenmerken die kunnen ontstaan, zoals:

 • Chronische oververmoeidheid en lusteloosheid;
 • Te hoge bloeddruk en cholesterol;
 • Maag- en darmproblemen. Door bijvoorbeeld eetbuien, niet eten en braken raken je maag en darmen van slag en raakt je verzadigingsgevoel uit balans;
 • Ontregelde stofwisseling, vetstof huishouding en hormoonhuishouding;
 • Afwijkende bloedwaarden;
 • Beschadiging aan het tandglazuur door braken;
 • Hartritmestoornissen, wat kan leiden tot de dood.

Herkenbaar?

Heb je het gevoel dat eten, gewicht en je lichaam een obsessie zijn geworden? Neem dit dan serieus en vraag om hulp. Een eetstoornis is erg gevaarlijk en kun je moeilijk alleen overwinnen. Professionele hulp en een persoonlijke aanpak is echt noodzakelijk om van de eetstoornis af te komen. Onderneem actie om je eetstoornis de baas te zijn. Wil je meer weten over de behandelingen die we aanbieden of wil je je aanmelden? Neem dan contact met ons op.

FAQ

Er is geen standaard behandeling voor eetstoornis NAO, omdat veel verschillende problemen onder deze noemer vallen. De symptomen van mensen die deze diagnose krijgen, kunnen sterk uiteenlopen. Sommige mensen eten te weinig, anderen eten te veel. Sommigen compenseren, anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen overgewicht, of een gezond gewicht. Daarom moet er voor iedereen een individueel behandelplan worden opgesteld.

De meest voorkomende voorbeelden van (nog) niet officieel erkende eetstoornissen zijn:

• Orthorexia: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door een ongezonde obsessie met gezond eten. In tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen draait orthorexia voornamelijk om de kwaliteit van het eten en niet zozeer om hoeveelheden of het aantal calorieën dat je binnenkrijgt.

• Anorexia athletica: Een eetstoornis die gekenmerkt wordt door obsessief sporten om af te vallen of te voorkomen dat je aankomt. Deze eetstoornis wordt ook wel hypergymnasia genoemd.

• Nachtelijk eetsyndroom: Een eetstoornis waarbij het grootste deel van de dagelijkse voedselinname in de nachtelijke uren consumeert wordt. Hoewel deze eetstoornis overeenkomsten heeft met BED, hoeft er niet per se sprake te zijn van een verlies van controle over het eetgedrag of bovengemiddeld veel eten.

Zoals hierboven aangegeven heb je vaak wel symptomen van anorexia, boulimia en/of Binge Eating Disorder (BED), maar kunnen niet alle criteria worden afvinkt om daadwerkelijk een diagnose voor een van deze drie eetstoornissen te stellen. Zo kan het zijn dat je atypische anorexia nervosa hebt, waarbij je wel symptomen van anorexia vertoond maar je wel binnen de waarden van een gezond BMI blijft. Ook atypische boulimia komt geregeld voor; ook hierbij geldt dat de symptomen van boulimia aanwezig zijn (eetbuien gevolgd door compensatiegedrag), maar bijvoorbeeld niet zo vaak om daadwerkelijk de diagnose boulimia te kunnen krijgen. Er zijn ook meerdere niet officieel erkende eetstoornissen die in de categorie eetstoornis NAO worden geplaatst.

Eetstoornis NAO (Niet Anders Omschreven) is de Nederlandse term voor OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), voorheen bekend als EDNOS (Eating Disorder Not Otherwise Specified).
Als je deze diagnose krijgt dan heb je symptomen van anorexia, boulimia en/of eetbuistoornis BED, maar voldoe je niet aan alle criteria van een van deze specifieke eetstoornissen. In veel gevallen gaat het om een combinatie van verschillende voeding gerelateerde problemen. Hierbij kun je denken aan obsessief bezig zijn met je gewicht en het toepassen van ongezonde afvalmethodes. Eetstoornis NAO is de meest gediagnosticeerde eetstoornis.