24/7 Telefonisch bereikbaar hoofdkantoor 088 242 6437

Boulimia nervosa, voor de meeste mensen gewoon bekend als ‘boulimia’, is een van de meest bekende eetstoornissen. Boulimia nervosa betekent letterlijk ‘honger hebben als een rund door een psychische oorzaak’. Dit klopt gedeeltelijk, bij boulimia zijn het vooral de ongecontroleerde en snelle eetbuien die centraal staan, óók als die persoon geen honger heeft. De eetbuien bestaan uit korte periodes van ongeveer twee uur waarin er buitengewone hoeveelheden voedsel wordt gegeten.

 

Herkennen van boulimia

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de symptomen makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen. Daar komt ook bij dat de symptomen van boulimia niet altijd zichtbaar zijn.

 

“Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt.”

Ten eerste vinden de eetbuien vaak stiekem plaats waardoor naasten dit nooit te zien krijgen. Ten tweede doe je er alles aan om gewichtstoename te voorkomen. Aan de buitenkant is dan ook niet te zien dat iemand een eetstoornis heeft. In de meeste gevallen heb je een normaal postuur en in gezelschap eet je niet opvallend veel of weinig. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan je boulimia kunt herkennen. Als je boulimia hebt:

 • zonder je je vaak af na de maaltijd;
 • ben je vaak vermoeid en heb je het vaak koud;
 • trek je je steeds meer terug, terwijl dit voorheen anders was;
 • schaam je je voor je eetgedrag en voor je lichaam
 • voel je je eenzaam, doordat je de eetbuien geheim probeert te houden.

 

Geestelijke kenmerken van boulimia

Vaak ontstaat boulimia na een ingrijpende levensgebeurtenis. Wanneer het tot uiting komt zijn dit de belangrijkste geestelijke kenmerken en symptomen van boulimia. Belangrijk is om te onthouden dat elke situatie uniek is, dus iedereen kan andere symptomen ervaren bij boulimia. Wij hebben hieronder wel een opsomming gemaakt met de meest voorkomende kenmerken.

 • Je bent obsessief bezig met eten, je gewicht en lichaam. Je zelfbeeld hangt hiermee samen. Je vindt jezelf te dik, terwijl je dit niet bent
 • Je voelt je getroost of minder gespannen tijdens een eetbui, maar krijgt daarna te maken met gevoelens van eenzaamheid, stress en depressie
 • Negatieve gedachten. Omdat je dag en nacht bezig bent met voedsel is het moeilijk om met anderen om te gaan. Gedachten als “ik doe er niet toe” en “niemand geeft om mij” worden versterkt
 • Je voelt schaamte en hebt last van minderwaardigheids- en schuldgevoelens na eetbuien. Je hebt het idee dat je faalt.
 • Je hebt het gevoel de drang naar eten niet te kunnen onderdrukken. De druk is te groot. Je hebt het idee dat je de eetbui niet kunt stoppen of voorkomen

 

Lichamelijke kenmerken van boulimia

Hoewel het moeilijk is om boulimia te herkennen zijn er zeker wel signalen die kunnen wijzen dat je met deze ziekte worstelt. Naast de geestelijke kenmerken zijn er namelijk ook lichamelijke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. De belangrijkste lichamelijke symptomen bij boulimia hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

 • Door het veelvuldig gebruik van laxeermiddelen kunnen de slokdarm en klieren geïrriteerd raken.
 • Maag- en darmproblemen: verstoppingen, diarree, uitdroging, buikpijn.
 • Afwijkende bloedwaarden.
 • Je probeert eetbuien te compenseren. Dit kan zijn door over te geven, te laxeren of extreem te sporten of een combinatie daarvan.
 • Ontregelde menstruatie; deze wordt onregelmatig, verdwijnt en maakt de kans op onvruchtbaarheid groter.
 • Impotentie bij mannen.

 

Het eetpatroon van iemand van boulimia

Met boulimia heb je dag en nacht last van geobsedeerde gedachten over eten. Dit uit zich als volgt:

 • Je hebt last van oncontroleerbare eetbuien. Je eet hier grote hoeveelheden (calorierijk) voedsel in korte tijd. Deze eetbuien komen regelmatig voor.
 • Je hebt het gevoel geen controle te hebben over wat je eet tijdens deze eetbuien. Je hebt het gevoel te moeten eten en kan niet stoppen. Je eet alles, zelfs bevroren voedsel.
 • Je eet stiekem en probeert de eetbuien te verbergen. Je wil niet dat iemand zich met jou bemoeit en schaamt je.

Herken de kenmerken en symptomen van iemand boulimia. De gevolgen van boulimia kunnen namelijk ernstig zijn.

Boulimia? Zoek hulp

Boulimia is een eetstoornis en moet zeer serieus worden genomen. Het is geen manier om af te vallen of om op gewicht te blijven. Als je symptomen herkent, schakel dan hulp in. We bieden specialistische zorg en behandeling. Iedere behandeling start met een gesprek, waarin we kijken naar de oorzaken en jouw unieke situatie. Samen maken we een plan dat bij jou past en maken we de weg naar herstel haalbaar. Maak een afspraak of neem contact met ons op. Jij hebt de controle over jouw leven.

FAQ

Boulimia gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

 • Herhaaldelijke eetbuien
 • Compensatiegedrag zoals opzettelijk braken, misbruik van laxeermiddelen, diuretica of andere medicatie, vasten of overmatig sporten
 • Een laag zelfbeeld
 • Symptomen van een angststoornis en/of depressie

Wanneer je al langere tijd symptomen van boulimia vertoond kun je last hebben van onder andere een onregelmatige of geheel gestopte menstruatie, gebitsproblemen en maag- en darmproblemen. Herken je jezelf in de symptomen van boulimia? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Boulimia kan zeer ernstige en zelfs levensbedreigende gevolgen hebben. Wij kunnen je helpen deze eetstoornis te overwinnen.

Er is geen specifieke reden aan te wijzen waarom iemand boulimia ontwikkeld. Wel weten we dat eetstoornissen over het algemeen gelinkt zijn aan weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Als je boulimia hebt kun je het gevoel hebben dat je geen controle hebt over (bepaalde aspecten van) je leven. Overmatig eten en het daaropvolgende compensatiegedrag geeft je het gevoel dat je toch nog ergens controle over hebt, namelijk je eetgedrag.

Een binge is de Engelse term voor een eetbui: het eten van een enorme hoeveelheid voedsel in een hele korte tijd. Tijdens zo’n binge grijp je meestal naar calorierijk voedsel; junkfood dat heel veel vet en/of suiker bevat. Een binge kan spontaan voorkomen, maar er zijn ook boulimia patiënten die hun binge plannen. Sommigen eten ongecontroleerd, anderen eten dingen op een zeer gecontroleerde of systematische wijze, bijvoorbeeld door voedsel op een bepaalde volgorde te eten. Na afloop van een binge voel je een overweldigende drang om jezelf te ontdoen van het voedsel dat je naar binnen hebt gewerkt, uit angst dat je aankomt.

Waar iemand die worstelt met anorexia zijn of haar voedselinname zoveel mogelijk beperkt (vaak door zichzelf uit te hongeren), probeer je met boulimia het voedsel dat je hebt gegeten tijdens een eetbui weer kwijt te raken door het toepassen van ongezond compensatiegedrag. Boulimia is vaak lastiger te herkennen dan anorexia, omdat er bij boulimia niet per se sprake hoeft te zijn van ondergewicht. Daarbij zijn mensen met boulimia vaak heel goed in het verbergen van hun compensatiegedrag. Er zijn overigens ook mensen die symptomen van beide eetstoornissen vertonen; hierbij worden periodes van uithongeren (anorexia) vaak afgewisseld met periodes van eetbuien en braken (boulimia).