Wat is boulimia?

Boulimia nervosa, voor de meeste mensen bekend als ‘boulimia’, is een van de meest bekende eetstoornissen. Bij boulimia staan de ongecontroleerde en snelle eetbuien die centraal, óók als je geen honger hebt. De eetbuien bestaan uit korte periodes van ongeveer twee uur waarin er buitengewone hoeveelheden voedsel wordt gegeten.

Door schaamte of het gevoel dat niemand je begrijpt kan de eetstoornis erg isolerend zijn. Je ondergaat het alleen, terwijl steun en hulp je juist kunnen helpen om het leven weer te gaan leven zonder beperkingen van je eetstoornis.

Bekende boulimia symptomen

Aan de buitenkant is niet altijd te zien dat iemand deze eetstoornis heeft. In de meeste gevallen heb je een normaal postuur en in gezelschap eet je niet opvallend veel of weinig. Toch zijn er een aantal algemene kenmerken waaraan je boulimia kunt herkennen. Als je boulimia hebt:

  • zonder je je vaak af na de maaltijd;
  • ben je vaak vermoeid en heb je het vaak koud;
  • trek je je steeds meer terug, terwijl dit voorheen anders was;
  • schaam je je voor je eetgedrag en voor je lichaam
  • voel je je eenzaam, doordat je de eetbuien geheim probeert te houden.

Hieronder gaan we dieper in op de lichamelijk en geestelijke kenmerken van de eetstoornis.

Hoe ontstaat boulimia?

Vaak ontstaat boulimia na een ingrijpende levensgebeurtenis. We zien vaak een onderliggende oorzaak die de eetstoornis triggert en in stand houdt. Dit achterhalen en er op een gezonde manier mee om leren gaan, maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van onze eetstoornis behandelingen.

Wanneer boulimia tot uiting komt zijn onderstaande kenmerken de belangrijkste geestelijke en lichamelijke symptomen van boulimia. Belangrijk is om te onthouden dat elke situatie uniek is. De eetstoornis kan zich bij iedereen op een andere manier uiten en je kan dus bepaalde symptomen wel of juist niet ervaren bij boulimia.

Hoe kun je boulimia herkennen?

Het herkennen van boulimia is niet eenvoudig, omdat de symptomen makkelijk te verbergen zijn. Wanneer je boulimia hebt, ontken je vaak voor jezelf dat je dit hebt. Dit kan zijn omdat je je schaamt of je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen. Daar komt ook bij dat de symptomen van boulimia niet altijd zichtbaar zijn, waardoor het je omgeving lastig kan zijn signalen op te pikken. Ten eerste vinden de eetbuien vaak stiekem plaats waardoor naasten dit nooit te zien krijgen. Ten tweede doe je er alles aan om gewichtstoename te voorkomen.

Boulimia nervosa symptomen

De symptomen van boulimia kunnen zich op zowel geestelijk als lichamelijk vlak uiten. De eetstoornis is een mentale obsessie met eten, maar door het bijbehorende gedrag zal je ook steeds meer last krijgen van lichamelijke klachten. Dit zijn de lichamelijke en geestelijke kenmerken en signalen van boulimia.

Geestelijke kenmerken van boulimia

Wij hebben hieronder wel een opsomming gemaakt met de meest voorkomende geestelijke boulimia symptomen:

  • Je bent obsessief bezig met eten, je gewicht en lichaam. Je zelfbeeld hangt hiermee samen. Je vindt jezelf te dik, terwijl je dit niet bent
  • Je voelt je getroost of minder gespannen tijdens een eetbui, maar krijgt daarna te maken met gevoelens van eenzaamheid, stress en depressie
  • Negatieve gedachten. Omdat je dag en nacht bezig bent met voedsel is het moeilijk om met anderen om te gaan. Gedachten als “ik doe er niet toe” en “niemand geeft om mij” worden versterkt
  • Je voelt schaamte en hebt last van minderwaardigheids- en schuldgevoelens na eetbuien. Je hebt het idee dat je faalt.
  • Je hebt het gevoel de drang naar eten niet te kunnen onderdrukken. De druk is te groot. Je hebt het idee dat je de eetbui niet kunt stoppen of voorkomen

Lichamelijke kenmerken van boulimia

Hoewel het moeilijk is om boulimia te herkennen zijn er zeker wel signalen die kunnen wijzen dat je met deze ziekte worstelt. Naast de geestelijke kenmerken zijn er namelijk ook lichamelijke kenmerken waaraan je het kunt herkennen. De belangrijkste lichamelijke symptomen bij boulimia hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

  • Door het veelvuldig gebruik van laxeermiddelen kunnen de slokdarm en klieren geïrriteerd raken.
  • Maag- en darmproblemen: verstoppingen, diarree, uitdroging, buikpijn.
  • Afwijkende bloedwaarden.
  • Je probeert eetbuien te compenseren. Dit kan zijn door over te geven, te laxeren of extreem te sporten of een combinatie daarvan.
  • Ontregelde menstruatie; deze wordt onregelmatig, verdwijnt en maakt de kans op onvruchtbaarheid groter.
  • Impotentie bij mannen.
  • Het eetpatroon van iemand van boulimia
  • Met boulimia heb je dag en nacht last van geobsedeerde gedachten over eten. Dit uit zich als volgt:
  • Je hebt last van oncontroleerbare eetbuien. Je eet hier grote hoeveelheden (calorierijk) voedsel in korte tijd. Deze eetbuien komen regelmatig voor.
  • Je hebt het gevoel geen controle te hebben over wat je eet tijdens deze eetbuien. Je hebt het gevoel te moeten eten en kan niet stoppen. Je eet alles, zelfs bevroren voedsel.
  • Je eet stiekem en probeert de eetbuien te verbergen. Je wil niet dat iemand zich met jou bemoeit en schaamt je.

Het is belangrijk de kenmerken en symptomen van iemand met boulimia te herkennen en zelf te erkennen wanneer je geen gezonde relatie met eten hebt. De gevolgen van boulimia kunnen namelijk ernstig zijn.

Hulp bij boulimia

Vermoed je dat je boulimia hebt en heb je hulp nodig? Trek aan de bel. Het is lastig om zelf te herstellen en de gevolgen van de eetstoornis zijn groot. Met de juiste hulp is een toekomst zonder boulimia mogelijk.

Wist je dat er zo’n 22.000 mensen in Nederland lijden aan boulimia? Je bent niet alleen, maar wel verantwoordelijk voor jouw herstel. Het deskundige team van Changes GGZ staat voor je klaar om je te helpen deze eetstoornis te doorbreken. Wij bieden verschillende mogelijkheden aan om boulimia te behandelen.

Laat via de knop hieronder je gegevens en hulpvraag achter in het contactformulier en een van onze collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op om je situatie, onze behandeltrajecten en de aanmeldprocedure te bespreken.