
Behandeling bij een eetstoornis
Je eet te weinig, of juist heel veel in een keer. Je eetgedrag is verstoord en het belemmert je in je dagelijkse leven. Je hebt een eetstoornis en bent op zoek naar een passende behandeling. Of je kent iemand met een eetstoornis en wilt meer te weten komen over welke behandelingen er mogelijk zijn.
Bij Changes GGZ bieden we verschillende soorten behandelingen aan. Wat de verschillen tussen de behandelingen zijn en welke behandeling het beste bij welke eetstoornis past, lees je hieronder.

Changes GGZ
Hulp bij eetstoornissenKliniek opname
Behandeling bij een eetstoornis (denk aan: anorexia, boulimia of BED) kan bijvoorbeeld een opname in een verslavingskliniek zijn of een behandeling in een eetstoorniskliniek. Bij een verslavingskliniek – ook wel ‘afkickkliniek’ genoemd – wordt gedacht dat men voornamelijk komt om af te kicken. Echter, een verslavingskliniek biedt ook hulp bij een eetstoornis. Net als onze eetstoornis kliniek. In beide klinieken is de opname in de kliniek de basis van de behandeling van je eetstoornis. Vervolgens krijg je middels een programma professionele hulp. Hoe dat programma er precies uitziet bepaal je samen met onze specialisten.
Ambulante dagbehandeling
Ook kun je kiezen voor ambulante dagbehandeling. Hierbij word je niet in een van onze klinieken opgenomen, maar krijg je op vaste tijden in de week hulp bij je eetstoornis. Dat wil zeggen dat je thuis kunt blijven wonen en indien mogelijk je werk/studie voort kunt zetten. Je dagelijkse leven wordt met deze soort eetstoornis behandeling minimaal verstoord.
Welke behandeling past bij mijn eetstoornis?
Van anorexia en boulimia tot aan BED: er zijn veel verschillende soorten eetstoornissen. Afhankelijk van welke eetstoornis je hebt, heb je klinische behandeling of ambulante dagbehandeling nodig. Om te zien welke eetstoornis behandeling het beste bij je past, vindt er allereerst een intakegesprek plaats. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar de achterliggende oorzaak, de duur en de zwaarte van jouw eetstoornis. Blijkt na afloop van het gesprek dat een klinische opname nodig is, dan kun je in een van onze klinieken worden behandeld. Blijkt dat ambulante dagbehandeling voldoende is, dan worden de mogelijkheden hiervoor besproken.

Hulp bij eetstoornis: anorexia
Anorexia is een slopende en levensbedreigende stoornis. Welke eetstoornis behandeling het beste kan worden toegepast bij anorexia hangt af van de achterliggende oorzaak, hoe lang je anorexia hebt en in welke mate. Hier krijgen we zicht op door middel van een intakegesprek. Blijkt na afloop dat voor de eetstoornis waar je mee kampt een kliniek opname nodig is, dan is een behandeling in een van onze klinieken mogelijk.
Hulp bij eetstoornis: boulimia
Boulimia en anorexia lijken veel op elkaar, toch zijn er genoeg verschillen tussen beide eetstoornissen. Bij boulimia heb je last van ongecontroleerde eetbuien, terwijl je niet wilt aankomen. Hulp zoeken is een grote stap, maar om volledig te kunnen herstellen van deze eetstoornis is professionele hulp en behandeling noodzakelijk. Ambulante dagbehandeling kan bij boulimia effectief zijn. Tijdens de behandeling van deze eetstoornis wordt de focus gelegd op de psychologische en lichamelijke kant.
Hulp bij eetstoornis: Binge Eating Disorder (BED)
Bij de eetstoornis BED ben je obsessief bezig met eten. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Blijvende gezondheidsproblemen kunnen dan worden voorkomen. De behandeling van deze eetstoornis is vrij gemakkelijk. Na het intakegesprek kan worden besloten of je meer gebaat bent bij een ambulante- of een klinische behandeling van je eetstoornis.
Hulp bij eetstoornis adolescenten
Niet alleen volwassen, maar ook kinderen kunnen te maken krijgen met een eetstoornis. De oorzaak ligt vaak dieper, waardoor professionele hulp nodig is. De behandeling voor een eetstoornis bij adolescenten bestaat uit een combinatie van groepstherapie, systeemtherapie en 1-op-1 gesprekken, waarbij de nadruk ligt op de groepstherapie.
Tijd voor een nieuwe koers
Heb jij hulp nodig bij het overwinnen van je eetstoornis? Wij staan voor je klaar! Meld je nu aan via het aanmeldformulier hieronder of neem direct telefonisch contact op.
Meld je nu aan!

Eetbuien voorkomen: 6 handige tips
06 feb, 2020
Wat is de oorzaak van anorexia?
08 jan, 2020